В четвъртък започва източването на амоняка от хладилната инсталация в „Мелта-90“  АД в Ловеч, който бе причина за редица сигнали на граждани за остра миризма. Образувано бе и досъдебно производство за незаконно експлоатиране на инсталацията.
С постановление на Районната прокуратура е възложено спиране на експлоатацията на съоръженията с повишена опасност в предприятието, обгазяващо Ловеч, съобщи областният управител на Ловеч Светослав Славчев, цитиран от пресцентъра. Техническото изпълнение ще бъде извършено от фирма от Хасково, притежаваща всички необходими документи за това, под надзора на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор” – регионален отдел Северозападна България, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) и ОД на МВР. 
Фирмата от Хасково ще поеме източването, транспортирането и разтоварването на амоняка. Чрез областния управител бе намерена и фирма, която да приеме амоняка – след разговор с главния технолог на фирма „Градус“ бе договорено той да бъде съхранен в техни хладилни инсталации в Стара Загора, посочват от областната администрация. 
Плащането на операцията, която предстои, ще бъде осигурено от Община Ловеч. Тя впоследствие ще търси парите от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МВР.
Както БТА съобщи, проблем с изтичане на амоняк от хладилната инсталация имаше и през май тази година. Тогава от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила. Отново сигнали на граждани за остра миризма на амоняк бяха причина кметът на община Ловеч Корнелия Маринова да свика общинския кризисен щаб по бедствия и аварии и да сигнализира министрите на икономиката и индустрията, както и на вътрешните работи, като е изпратено писмо и до ДАМТН.
Изпълнителният директор на „Мелта 90“ АД Андрей Тенев посочи, че е направен основен ремонт на амонячната инсталация, отнел четири месеца и струващ 85 хиляди евро.
Със становище от 23 септември на ДАМНТ обаче се отказва експлоатацията на съдовете, работещи под налягане за съхранение на амоняк. Въпреки заповедите за спиране от експлоатация, дейността на хладилната инсталация е възстановена и напълнена с два тона амоняк.