Русия може да спре доставките на газ за Молдова, ако страната не плати за предишни количества доставено синьо гориво до 20 октомври тази година.

Енергийният гигант "Газпром" предупреди, че може да се стигне до прекратяване на договора "по всяко време" поради грубо нарушение на условията.

Руската компания твърди, че "Молдовагаз" е поискала намаляване на договорните изисквания за обема на доставките в нарушение на условията на споразумението относно датата на плащане на доставения газ.

"Газпром" подчертава, че може да доставя на Молдова 5,7 милиона куб.м газ на ден от октомври 2022 г., след като украинската газова компания "Нафтогаз" забрани транзита на руски газ през територията на Украйна, позовавайки се на това, че "Газпром" не е платил транзитни такси.

Едно от основните условия, при които "Газпром" се съгласи през октомври миналата година да удължи договора за доставка на газ за Молдова за още пет години, беше изплащането на дълга за гориво и навременните плащания. Тогава правителството на републиката се ангажира да наеме чуждестранен одитор, който да провери дълга към Газпром до 1 май 2022 г., но това не се случи. Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину съобщи, че републиката е получила отсрочка до 1 октомври, въпреки че молдовската страна настоя за краен срок до края на март. След това властите в Молдова започнаха да изразяват безпокойство от възможното спиране на доставките на газ на 1 октомври.