Д-р Борис Банков, главен асистент в Икономическия университет във Варна, е тазгодишният носител на наградата „Джон Атанасов“. Отличието му бе връчено на специална церемония в Гербовата зала на президентската институция от държавния глава Румен Радев, патрон на инициативата. 
Д-р Банков е отличен заради своя разработена платформа, с която помага на цифровата трансформация в академичните институции. Той определи наградата като „чест и признание“ за всички млади учени. 
„Моят призив към младите хора е, ако имат възможност, да избират къде да се развиват – тук или в чужбина, да изберат България“, каза той пред присъстващите на церемонията. 
Останалите лауреати на президентската инициатива "Награда „Джон Атанасов“ за 2022 г. също получиха своите отличия. Сред тях са ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки, обединени в няколко категории. Инициативата се провежда за 20-а поредна година.
Учениците Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич, Мартин Копчев и Денис Цветков бяха отличени с грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“. Отличието е за техните високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика и по информационни технологии, както и признание за техните преподаватели.
Грамота в категорията „Проект с висок обществен принос“ бе присъдена на капитан Костадин Недев – български военен пилот, който е разработил платформа за обучаване на малки деца и насърчаване на тяхната изобретателност.
Специален плакет на президента „Св.св. Кирил и Методий“ Румен Радев връчи на инж. Сергей Михалев, конструирал дрон, който работи под земята. 
Преподавателите Емил Келеведжиев и Елица Цонева бяха отличени в категорията „Вдъхновител и създател на таланти“.
Президентът Румен Радев поздрави всички отличени и отбеляза, че устремът им към успех дава силен тласък на развитието  на новите технологии в България. 
По време на церемонията приветствие отправи Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., в чийто мандат е създадена инициативата. Първанов отбеляза, че тази награда показва уважението на българското общество към талантливите и трудолюбиви млади хора, както и е стимул за тях и тяхното развитие. 
Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България се връчва от 2003 г. на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки, които имат изключителни резултати. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии, изкуствен интелект.