Унгария е постигнала споразумение с Русия, което й позволява да отложи плащането на поне на част от количеството природен газ, от което се нуждае, съобщи пред журналисти министърът на икономическото развитие на страната Мартон Наги, цитиран от ДПА.
Договореността за отложено плащане на част от руските газови доставки първоначално ще бъде в сила за период от 6 месеца. Тя касае количества от синьо гориво, които ще бъдат доставени на цена, която е по-висока от базовата. Тя не е уточнена от Наги по време на дискусия, която се е провела вчера, но за която унгарски медии съобщават днес, отбелязва Ройтерс.
Министърът обаче за първи път признава, че Унгария "не получава никакви отстъпки от цената на руския природен газ, който получава и като цяло го заплаща по цени на спот пазарите".
Унгария няма да бъде длъжна да плаща "неочаквано много" през предстоящата зима, ако спотовите цени на природния газ, който внася, се повишат рязко. Унгарският премиер Виктор Орбан от години поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин. През лятото Унгария си осигури допълнителни доставки, въпреки че Русия спря да изнася природен газ за много други страни от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.