Mедийни сдружения и профсъюзи в Турция направиха в присъствието на депутати изявление пред парламента срещу подготвяно ново законодателство, което според тях ще представлява "закон за цензурата", съобщи агенция Анка.
Кемал Акташ, председател на Организацията на парламентарните кореспонденти, предупреди, че ако законът бъде приложен в сегашния си вид, "свободата на печата, изразяването и комуникацията в нашата страна ще бъдат подложени на силен натиск и обсада".
"Казваме "не" на правната уредба, която ще позволи на държавните институции да обвият като октопод всички източници на комуникация на хората и да ги притискат и задушават, ако желаят, или да ги разхлабват, ако желаят, преди предстоящите избори", заяви Акташ.
Проявата на професионалните медийни организации в състава на Групата за медийна солидарност се състоя в двора на Великото национално събрание на Турция. Предложеният закон, който предвижда нови санкции за интернет медиите и социалните медии, се очаква да влезе в дневния ред на Меджлиса днес.
Журналистите бяха подкрепени от депутати от опозиционни партии. 
Депутатите, както и журналистите, носеха черни маски по време на проявата. Народните представители носеха и плакати с надписи "Пресата е свободна", "Не" на цензурата", "Свободната преса е необходимост за демокрацията" и "Не" на закона за цензурата".
Според Утку Чакърьозер от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) законът за социалните медии, внесен от управляващите с мотив да бъде предотвратена дезинформацията, "всъщност е закон за цензура, сплашване и заглушаване на обществото". 
"Ние ще изразим мнението си вътре по време на дебатите в пленарната зала. Но мога да кажа само едно: казваме "не" на цензурата, заглушаването и сплашването", заяви депутатът.
Проектозаконът предвижда до три години затвор за неверни новини, публикувани в интернет медии, а под съд може да бъде даден всеки, който разпространява "невярна или подвеждаща информация, отнасяща се до вътрешната и външната сигурност на страната, обществения ред и общественото здраве, с цел да предизвика безпокойства, страх или паника в обществото".