Бившият кмет и настоящ председател на БСП-Русе Божидар Йотов се възстановява след инфаркт, благодарение на навременната и професионална помощ на екипа на „Медика Кор“.
Изпитанието връхлетяло Йотов в петък на работното му място в офиса на „Приста ойл“. За негов късмет колегите му незабавно реагирали и един от тях с автомобила си го откарал директно в частната болница.
В резултат на бързата медицинска намеса лекарите ми дават добри шансове за възстановяване, сподели пред „Утро“ Божидар Йотов вчера.
Бившият кмет е имал 15-сантиметрово запушване на лявата коронарна артерия. Само бързата реакция на Йотов и на лекарите в болницата са спасили живота му, коментира д-р Кирил Панайотов, управител на кардиологичната клиника „Медика Кор“.
Благодарение на многото журналистически материали, които апелират в подобни случаи да не се губи нито минута, след като е почувствал характерна болка зад гръдната кост, Йотов е разбрал накъде отиват нещата, допълни д-р Панайотов.
Водещ оператор в интервенцията е бил д-р Лъчезар Николов, началник на отделението, а заедно с него са работили кардиолозите д-р Христо Попов и д-р Кристиян Иванов с помощта на сестрите Милка Деспотова, Севи Ризаева и Любка Кафедарова.
56-годишният Божидар Йотов преди година се отказа от борба за трети кметски мандат с обяснението, че го прави по здравословни проблеми. Вчера бившият градоначалник каза, че по онова време притесненията му били други, а не кардиологични.

Оставам в политиката, само ще спра цигарите

- Здравейте, г-н Йотов, как сте?
- Благодаря, вече съм много по-добре, изписаха ме днес следобед /вчера - б.р./ и съм на спокойствие вкъщи.
- Инфарктът е тежка диагноза, но при вас за радост май е малкият дявол. Какво се случи?
- Бях на работното си място, когато внезапно усетих силна болка зад гръдната кост и ми прилоша. Колегите видяха, че съм зле и един от тях веднага ме откара в „Медика Кор“. Там пък без да се губи време ме поеха лекарите и благодарение на всичко това сега можем да разговаряме. Искам специално да благодаря на д-р Николов и всички, които се погрижиха за мен. Истински професионалисти и това не е хвалба от благодарен пациент, а самата истина! Тези хора всеки ден спасяват живот.
- Как реагираха близките ви?
- Тревожат се много, разбира се, но лекарите ми дават добри шансове за възстановяване. Поставиха ми стент, сега вече трябва да внимавам повече и да си пазя здравето.
- Успяхте ли да си преброите приятелите?
- Признателен съм и на приятелите си, още докато съм бил на операционната маса, фоайето се е изпълнило с разтревожени хора. Изненадаха ме много приятно, в събота и неделя също много хора ме посетиха, за което благодаря на всички!
- Сега трябва да свалите темпото, а сте председател на БСП и идва тежка изборна година, оставате ли в политиката?
- Нямам никакво намерение да се отказвам от нея. Може би някои хора ще останат разочаровани, но продължавам нататък. Просто смятам да живея по-разумно и с малко по-бавно темпо. Моето поколение може да помогне на партията с натрупаните практически опит и мъдрост, а с динамиката могат да се ангажират по-младите.
- Може ли да ви видим начело на листата на БСП?
- Не съм мислил по този въпрос засега.
- Каква ще бъде първата промяна след това страшно премеждие?
- Ще откажа цигарите! Страстен пушач съм от 40 години, но ще положа максимум усилия. Иначе ще продължа да работя за по-толерантни отношения на всички нива, включително и между политическите противници. Това и досега е било мое кредо, но след такова изпитание човек още по-добре разбира безсмислеността на всекидневните дребни ежби.
- Желаем ви скорошно и пълно възстановяване!
- Благодаря!