Екскметът Божидар Йотов без малко да отнесе глоба от 200 лева заради проекта на обществената поръчка за уличното осветление по бул. „Христо Ботев“ и „България“, обявена през 2009 година. От Агенцията за държавна финансова инспекция направили проверка и написали на бившия управник акт заради гаф, допуснат при обявяването на поръчката. Според инспектора, критерият „опит в изпълнение на аналогични обекти“ е бил определен неправилно, а като е одобрил и подписал документите за поръчката, кметът е извършил нарушение.
В съда обаче тази глоба бе отменена заради гаф на самата Агенция. Защото според съда, кметът е наказан за друго - че е взел решение, с което е открита процедура за възлагане на малка обществена поръчка. Това действие обаче не е нарушение, това е работата на кмета и е в кръга на неговите правомощия, смята съдът. Иначе нарушение има, съгласен е съдът. Но то е малозначително и от него не са настъпили никакви вредни последици.
Само за последния месец 12 акта на Агенцията за държавна финансова инспекция по повод проверки на кметове и длъжностни лица от няколко общини в региона паднаха в Районния съд. Най-често мотивите са свързани с незаконосъобразност на самите наказания. Окончателното решение обаче ще даде Административният съд, пред който вероятно всички решения ще бъдат обжалвани.