Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник“ първа степен на посланика на Франция у нас Флоранс Робин за големите ѝ заслуги за укрепването и развитието на българо-френските отношения. 
Посланик Робин завършва мандата си у нас.
Президентът припомни, че България и Франция отбелязваха 140 години от установяването на дипломатически отношения през 2019 г., годината в която посланик Робин идва у нас, и изтъкна, че днес интензивното френско-българско партньорство, основано на дълбоки исторически корени, на доверие, е резултат от последователните усилия на поколения дипломати, политици, предприемачи, архитекти, учени, учители, хора на изкуството и граждани от двете страни. 
Румен Радев отбеляза активната и ползотворна дейност на посланик Робин по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година. Посланик Робин допринесе значително за разясняване на проблемите между България и Република Северна Македония и на българската позиция пред френските институции и експерти, тя споделяше  и отстояваше открито своите позиции във време, в което не всички наши европейски партньори и експерти от Брюксел разбираха дълбочината на тези проблеми и не успяваха да вникнат в цялата сложност на пъзела на политическите отношения на Балканите и техните причинно-следствени връзки, каза президентът Радев. Благодарение и на усилията на посланик Робин въпросът за правата на човека, за отстояването на културно-историческото наследство, значението на историческата истина и обективност бяха издигнати от нивото на двустранните до нивото на европейските отношения и именно затова успяхме да намерим най-сетне разрешение и оттласкване на този казус в правилната посока, каза Радев.
Президентът отбеляза още активните политически и икономически отношения между България и Франция. Той посочи, че през 2021 г. двустранният търговски стокообмен надмина 2 млрд. евро и добави, че това е успех, но е далеч под нашите възможности. Уверен съм, че тази основа, която имаме в момента, ще ни позволи с много по-бързи темпове не само да увеличаваме стокообмена, но да видим повече френски инвестиции в България, съвместни производства, съвместни развойни дейности във високите технологии и индустрии на бъдещето, посочи Радев . Той изтъкна също и развитието на традиционно добрите отношения в образованието, науката и културата между двете страни, както и от започналото след пандемията възстановяване на връзките ни в туризма. 
Нашите общи ценности са именно здравата основа, върху която градим нашия общ стремеж за една по-силна, по- обединена и просперираща Европа, каза президентът Радев. Той благодари за категоричната подкрепа на Франция за членството ни в НАТО и в ЕС, като изрази убеденост, че тази подкрепа ще продължи също така уверено за членство на България в Шенген и добави, че това е от голямо значение не само за нашата страна и региона, а и за сигурността и просперитета на Европа.
Не очаквах, когато пристигнах в София през септември 2019 г., че едва след няколко месеца пандемията ще превземе света и ще наруши всичките ни връзки и отношения. Оттогава следва криза след криза, започна война и това ни напомня поне едно нещо - че няма друг начин да се справим с трудните предизвикателства и времена, освен заедно, със солидарност, в рамките на нашето европейско и евроатлантическо семейство, каза посланик Флоранс Робин. В много сфери България е демонстрирала отдаденост и ангажираност към европейския проект и ви пожелавам да продължавате с успеха и напредъка по този път, каза още дипломатът.