Стрелба отекна рано сутринта в петък в столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, в квартала "Уага 2000", където са разположени президентството, сградата на националната телевизия и щабът на военната хунта, завзела властта с преврат през януари. Няколко улици в столицата бяха блокирани от войници, разположени по главните кръстовища на града. В петък вечерта окончателно стана ясно, че група разбунтували се военни са извършили нов преврат в западноафриканската страна. Превратаджиите обявиха по държавната телевизията, че са свалили от власт лидера на хунтата и президент на страната подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба. В пряк ефир по държавната телевизия военните обявиха за нов лидер на страната 34-годишния капитан Ибрахим Траоре.   
„Изправени пред продължаващо влошаване на ситуацията със сигурността нееднократно се опитахме да префокусираме прехода към проблемите със сигурността. Действията на Дамиба постепенно ни убедиха, че амбициите му се отклоняват от нашите намерения. На този ден решихме да свалим Дамиба от власт“, обявиха превратаджиите. Те незабавно разпуснаха правителството и суспендираха конституцията и преходната харта, затвориха за неопределено време всички граници на страната и наложиха ограничения върху политическия и обществен живот, посочва в. „Файненшъл таймс“
Дамиба и неговите съюзници свалиха демократично избрания президент на Буркина Фасо Рок Каборе само преди девет месеца, като дойдоха на власт с обещания да направят страната по-сигурна. Насилието в страната обаче продължава, а през последните месеци разочарованието от управлението на Дамиба се увеличи. По официални данни над 40 на сто от територията на Буркина Фасо са извън контрола на властите и тази година терористичните атаки там зачестиха. Анализатори от мозъчния тръст Международна кризисна група неотдавна казаха, че Ал Каида и свързани с групировката „Ислямска държава“ (ИД) групи действат в 10 от 13-те провинции на страната. „Напрежението в армията се засили през последните месеци заради това, че президентът Дамиба се оказа неспособен да възстанови сигурността в държавата“, каза Матийо Пелерен, старши изследовател за Сахел в аналитичния център, цитиран от „Файненшъл таймс“. Според ООН конфликтът с джихадистките групировки е оставил 1,9 милиона вътрешно разселени хора в страната, което е близо 10 процента от населението.
Веднага след преврата местонахождението на Дамиба остана неизвестно, отбелязва „Файненшъл таймс“. В изявление след пуча, приписвано на Дамиба, се казва, че „се водят разговори за възстановяване на мира и спокойствието“. „Нека останем единни за триумфа на мира и сигурността“, се посочва още в изявлението. Превратът беше извършен само няколко дни след завръщането на Дамиба от 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където като официален държавен глава той произнесе реч, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“.
Малко преди преврата в столицата Уагадугу протестиращи поискаха оттеглянето от власт на Дамиба, край на френското военно присъствие в Сахел и започване на военно сътрудничество с Русия. Влиянието на Москва не спира да нараства в няколко африкански франкофонски държави в последните години и нерядко по време на протести там могат да се видят и руски знамена, развявани от протестиращите. Много обикновени граждани и  войници, разочаровани от неспособността на правителството да се справи с проблемите със сигурността, първоначално приветстваха путча, посочва „Фаненшъл таймс“.
Интересна подробност е, че в началото на септември ръководителите на хунтите в Буркина Фасо и Мали - подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба и полковник Асими Гоита се срещнаха в малийската столица Бамако и се договориха "да засилят военното си партньорство". Но докато дошлата на власт през май 2021 г. малийска хунта постепенно обърна гръб на Франция и съюзниците й, като направи завой към Русия, хунтата в Буркина Фасо запази сътрудничеството си с Париж и френските военни бази на територията на страната. След оказан натиск от страна на Бамако френската армия предаде на властите в Мали базите си в тази страна и през август я напусна след девет години борба с джихадистите. На мястото на французите в Мали бяха поканени наемници от руската частна военна компания „Вагнер“.
В събота Африканският съюз (АС), Европейският съюз и ООН осъдиха новия преврат в Буркина Фасо. Председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат осъди  "антиконституционната смяна на правителството" в Буркина Фасо след военния преврат.
"Председателят призовава военните да се откажат незабавно и изцяло от всякакво насилие или заплахи срещу цивилното население, срещу гражданските свободи, срещу правата на човека", заяви АС в кратко комюнике. Муса Факи Махамат призова също "строго да бъдат спазвани сроковете за избори с оглед конституционният ред да бъде възстановен най-късно на 1 юли 2024 г.".
Новата хунта в Буркина Фасо суспендира конституцията и разпусна правителството и законодателното събрание, без да се произнесе за графика на прехода, който бе съгласуван с Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) през юли и предвиждаше цивилните да се върнат на власт до юли 2024 г.
Европейският съюз осъжда новия преврат в Буркина Фасо и призовава да бъдат спазвани ангажиментите за връщане на конституционния ред, заяви на свой ред, шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Пучът "застрашава усилията, полагани от месеци, по-специално от ЕКОВАС, с цел да се маркират рамките на прехода", посочи Борел в комюнике. 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди категорично "всеки опит за завземане на властта чрез силата на оръжието" и призова всички участници в конфликта в Буркина Фасо "да се въздържат от всякакво насилие и да се стремят към диалог".
Пак в събота стана ясно, че изглежда превратаджиите все още не са установили пълен контрол над столицата и страната. Няколко големи улици в Уагадугу отново бяха блокирани от военни, след като в града се чуха нови изстрели. Няколко свидетели съобщиха, че са чули серия от изстрели в околностите на монумента на Обединените нации, в центъра на града. След това военните, също както в петък, са заели позиции, за да блокират водещите улици на столицата и особено квартал "Уага 2000", където се намира президентството. По обяд над центъра на Уагадугу летяха хеликоптери. Търговците, отворили магазините си сутринта, ги затвориха отново и побързаха да напуснат центъра на града.
В същия ден началникът на генералния щаб на армията на Буркина Фасо призова враждуващите фракции във въоръжените сили да прекратят враждебните действия и да продължат преговорите. Изявлението, публикувано от комуникационния офис на въоръжените сили, нарича ситуацията "вътрешна криза в рамките на националните въоръжени сили".
Военните, извършили последния преврат в западноафриканската страна, обвиниха сваления президент на страната подполковник Дамиба, че "планира контраофанзива" от френската база Камбоансен близо до Уагадугу.  В тази база френски командоси подготвят своите колеги от Буркина Фасо за борба с терористи. Френското министерство на външните работи отрече всякакво участие на френски военни в сегашните събития в Буркина Фасо и каза, че Дамиба никога не е бил в гореспоменатата военна база.
В Уагадугу в събота гневна тълпа се опита да подпали посолството на Франция. А в близост до дипломатическата мисия дори отекна стрелба. В град Бобо Диуласо, в западната част на страната, според очевидци пожар е избухнал пред сградата на местния френски институт, а после протестиращи привърженици на Ибрахим Траоре започнали да замерят сградата с камъни.
Френското външно министерство остро осъди тези нападения. То посочи в изявление, че атаките са били извършени от демонстранти, манипулирани от една кампания за дезинформация срещу Франция.
Ибрахим Траоре вече изрази намерение хунтата да се обърне към други партньори, готови да й помогнат в борбата срещу тероризма. Това бе възприето като имплицитен намек, че става дума за Русия. Между впрочем от извършването на преврата насам в Буркина Фасо се забелязват на места руски знамена, съобщава Франс прес.
Протестиращи се събраха и в неделя пред сградата на френското посолство в Уагадугу и започнаха да хвърлят камъни по нея, предаде Франс прес. Те се опитаха да подпалят загражденията около дипломатическата мисия. В отговор отвътре бяха хвърлени гранати със сълзотворен газ срещу протестиращите. На покрива на сградата на посолството имаше разположени френски военни.
В неделя новият държавен глава и водач на хунтата в Буркина Фасо капитан Траоре увери, че ситуацията в страната е под контрол, а редът и сигурността ще бъдат възстановени. От своя страна укриващият се свален президент Дамиба отрече в изявление да се крие във френското посолство и призова „капитан Траоре и привържениците му да дойдат на себе си и да избегнат братоубийствена война, от която Буркина Фасо няма нужда“.
Много са факторите, провокирали новия преврат в Буркина Фасо. От една страна това е тлеещото с месеци напрежение сред военните от неуспехите в борбата с терористичните групировки. От друга страна, е общественото недоволство от ролята на бившата колониална сила Франция, чиято помощ за решаване на проблемите със сигурността в страната се е оказала недостатъчна. Русия пък вижда възможност за заздравяване на връзките си със западноафриканските държави, където разочарованието от намесата на Париж във вътрешните им работи напоследък се засили. Ако обаче Буркина Фасо поеме по пътя на Мали и скъса връзките си със Запада и Франция, като се обвърже по-тясно с Русия, „това едва ли ще подобри ситуацията със сигурността и човешките права в страната“, смята експертът по Африка Ерик Хъмфри-Смит, цитиран от „Файненшъл таймс“. При всички случаи става дума за тенденция в страните от Западна Африка и по-специално в района на Сахел, които чрез преврати предприемат рязък политически завой в опит да се откъснат от влиянието на Запада.