С изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ ще бъдат отбелязани 70 години от създаването на Държавна агенция „Архиви“ във Велико Търново, съобщи за БТА Ивелина Димитрова, директор на Дирекция “Регионален държавен архив – Велико Търново“. Началото на архивното дело във Велико Търново се поставя през април 1952 година, уточни тя.
В експозицията са показани документи, чийто оригинали се пазят във Великотърновския архив. Това са Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски. Други архивни материали, съхранявани в системата на Държавна агенция „Архиви“, които ще бъдат представени в изложбата са снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г., Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.
Целта на експозицията е да представи най-емблематичната част от уникалните и особено ценни документи, които се съхраняват в 29-те архива, посочи Димитрова.
Изложбата ще бъде открита на 4 октомври от 16:00 часа във фоайето на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.