В момента електрическата мрежа в страната не може да поддържа по-големи мощности от това, което правителството залага - до 6 киловата за домакинствата и до 40 киловата за малкия бизнес, каза министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши по телевизия Алсат. 
По думите му, до края на следващата година се очаква домакинствата и микро- и малките фирми да инсталират около 150 мегавата фотоволтаични мощности за производство на електроенергия, като целта на инсталирането им не е търговска, а за намаляване на сметките и за насърчаване на зелената сделка.  
С измененията в Наредбата за възобновяемите енергийни източници, които Министерството на икономиката прие през юни тази година, възможността на инсталирана мощност на производствената инсталация за бита беше увеличена от 4 kW на максимум 6 kW, а за малките потребители, бюджетните потребители и единичните потребителите от 20 kW до максимум 40 kW.
В бюджета има средства за субсидиране на инсталирането на фотоволтаични системи, но едва с приемането на промените в Закона за строителството се очаква програмата да бъде активирана, приемането на поправките ще означава и облекчена процедура за инсталирането им. Промените в закона на строителството са внесени в парламента на страната, но приемането му в парламентарните комисии се забавя заради опозицията, каза Бектеши.