Писателката Цици Дангарембга е осъдена на шест месеца затвор в Зимбабве, съобщава АФП. Известната авторка е призната за виновна за това, че е подбуждала към насилие, държейки плакат на улицата.
Преди две години 63-годишната Дангарембга, която стана известна с романа „Нервни състояния“ („Nervous Conditions"), излезе на мълчалива демонстрация по безлюдните улици на предградие в столицата на Зимбабве Хараре. 
През юли 2020 г. африканската писателка беше задържана заедно със своя приятелка журналистка и други демонстриращи. Плакатът на демонстрантите беше с надпис „Искаме повече. Реформирайте институциите“. Съдът намери писателката за виновна за демонстрация без разрешение. Освен шестмесечната ефективна присъда наказанието на Дангарембга включва и глоба, равняваща се на 200 евро. 
Журналистката Джули Барнс, задържана в същия ден, получи идентична присъда. 
На излизане от съда Дангарембга каза, че не е изненадана от присъдата и ще обжалва съдебното решение.
„Свободата на изразяване и правото на свободен печат са все по-ограничени и криминализирани в тази страна“, каза писателката. Тя добави, че хората  в Зимбабве са третирани като поданици, а не като граждани.
Писателката е носител на множество награди, миналата година бе удостоена с наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата.
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, който зае поста през 2017 г., често е обвиняван от правозащитни организации за нарушаване на човешките права и спорни арести.