Над три милиона нови случая на заразяване с коронавируса са отчетени по света през последната седмица, показват данните на Световната здравна организация.
Това означава, че заболеваемостта в световен план е спаднала за този период с 11 процента.
При смъртността от КОВИД-19 също се наблюдава понижение на седмична база; то възлиза на 18 процента. По данни на СЗО за изминалия седемдневен период по света са отчетени малко над 8900 смъртни случая.
Общият брой на потвърдените инфекции от началото на пандемията е 613 410 796.
Смъртните случаи са 6 518 749.
Поставените ваксини дози до момента са 12 677 497 489.
Следват акценти от ситуацията с пандемията по света за периода 23 – 30 септември:
ТАЙВАН
Тайванското правителство обяви, че на 13 октомври ще бъде отменена задължителната карантина за пристигащите от чужбина. Промяната е част от плана на властите за цялостно премахване на противоепидемичните мерки.
Тайпе запази голяма част от карантинните си правила, въпреки че много азиатски страни вече или ги облекчиха драстично, или ги отмениха напълно. През юни все пак Тайван намали броя на дните за изолация на пристигащите от седем на три. От началото на годината на острова са отчетени над 6 милиона случая на местно предаване на коронавируса, повечето от които се дължат на варианта Омикрон.
ХОНКОНГ
Хонконг прекрати задължителното карантиниране в хотел на пристигащите от чужбина, мярка, която предизвикваше спорове. От пътниците на полетите до специалния административен район на Китай вече няма също така да се изисква да показват отрицателен тест за коронавирус, преди да се качат на самолета. Вместо това пасажерите ще трябва сами да се наблюдават за симптоми на заразяване в продължение на три дни. 
Новината за облекчаването на режима на пътуванията до Хонконг веднага предизвика засилено търсене на самолетни билети за тази дестинация.
ЯПОНИЯ
Япония обяви, че отваря границите си и отменя строгите ограничения за чуждестранните туристи, които действат от повече от две години. Мярката влиза в сила от 11 октомври.
Досега Япония можеше да бъде посещавана само от организирани туристически групи, като в един момент те задължително трябваше да бъдат придружавани от гидове, но после това изискване отпадна.
Япония, подобно на Китай, продължи да налага строги ограничения за туристите, въпреки че по-голямата част от света започна да излиза от пандемията и да премахва изцяло мерките. Но за разлика от Китай Япония не наложи по време на кризата нито един строг локдаун.
ОБЕДИНЕНИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА
Обединените арабски емирства, където се намира едно от най-големите делови средища на света - Дубай, облекчиха противоепидемичните мерки, в частност изискването за носене на маски на обществени места.
От сряда то вече не е задължително, като изключение се прави само за здравните заведения, джамиите и обществения транспорт. Маските повече няма да бъдат задължителни и в училищата. Служителите в хранителния сектор, както и всички хора, които са с доказана инфекция, или за които има съмнения, че са заразени с коронавируса, ще трябва да продължат да покриват носа и устата си.
В началото на пандемията през 2020 г. Дубай, където се намира и най-натовареното международно летище в света, беше принуден да спре всички пътнически полети и да затвори летищата си за осем седмици. 
КАНАДА
Канадските власти обявиха, че от 1 октомври отпадат всички ограничения за пристигащите от чужбина. Мярката включва облекчения като отмяна на задължителното тестване и карантиниране за тази категория хора.
Ще отпадне и изискването всеки, който влиза в страната, независимо чий гражданин е, да бъде длъжен да предоставя информация за здравословното си състояние в мобилното приложение „АрайвКАН“ (ArriveCAN) и да удостоверява, че е ваксиниран.
Във влаковете и самолетите повече няма да се изисква пътниците задължително да бъдат с маски. 
ИСПАНИЯ
Испанският премиер Педро Санчес обяви, че е дал положителна проба за коронавирус и отмени събития от програмата си. Това стана два дни след като Санчес се върна от Ню Йорк, където взе участие в 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН заедно с държавните и правителствените ръководители на много други държави.
ГЕРМАНИЯ
Германският канцлер Олаф Шолц и вътрешният министър Нанси Фезер също се заразиха с коронавируса.
Шейсет и четири годишният Шолц е проявил симптоми на лека настинка и веднага се е изолирал, след като е разбрал резултата от изследването си, съобщи в понеделник правителственият говорител Щефен Хебещрайт.
Няколко часа по-късно Фезер потвърди в Туитър, че също е заразена. "Ковид ме застигна за пръв път. Вирусът продължава да е коварен. Обръщам се към всички: моля ви, пазете се през настъпилата есен!", написа тя.
РУСИЯ
Русия отчете рекорден брой починали от коронавирус за денонощие. На 24 септември смъртните случаи от заразата достигнаха 111 души.
Това бе най-големият брой починали за 24 часа от 12 май насам. От началото на пандемията в Русия живота си са загубили 386 662 души. Общият брой на заразените там, откакто започна кризата с ковид, е 20 746 163.