Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, организира първата си конференция в София, в която ще участват световноизвестни учени в областта на информатиката и изкуствения интелект. Това съобщават организаторите.
Форумът започва в 14:00 часа, в зала "Джон Атанасов", в "София Тех Парк" и е под мотото Emerging Trends in AI and Computing Research ("Нововъзникващи тенденции в изкуствения интелект и компютърните изследвания"). Целта на събитието е да представи технологиите на бъдещето.
Форумът е подходящ за софтуерни инженери, предприемачи, членове на академичната общност, студенти и инвеститори в технологичния сектор. Конференцията се организира ежегодно, като част от мисията на INSAIT за утвърждаване на региона като дестинация за научни изследвания и технологии от световно ниво.
Презентациите включват машинно обучение, компютърно зрение, автономни автомобили, киберсигурност, обработка на естествен език, езици за програмиране, криптография, компютърни архитектури и верификация от световноизвестни изследователи, повечето от които ментори в докторантската програма на INSAIT.
Д-р Рупак Мажумдар е директор на "Макс Планк" института за софтуерни системи и е изследовател в AWS. Той е световноизвестен учен в сферата на софтуерната верификация.
Д-р Кристина Тутанова е изследовател в Google AI и е гост преподавател във Вашингтонския университет, ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Проф. Люк Ван Гуул е професор в ETH Zurich и е изследовател в INSAIT. Той един от най-цитираните учени в света в сферата на машинното самообучение и компютърното зрение.
Д-р Драго Ангелов е директор на изследователската дейност на Waymo (компанията, преди позната, като проекта на Google за създаване на автономни автомобили), световноизвестен учен е в областта на компютърното зрение. Ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Мартин Одерски е професор по езици за програмиране в EPFL и ACM fellow, изобретил е езика за програмиране Scala. Носител е на ERC Advanced грант, ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Д-р Мариана Райкова е изследовател в Google, преди това е професор в Yale, и е един от водещите учени в сферата на криптографията.
Виргиния Василевска Уилиямс е професор по теория и алгоритми в MIT, Sloan fellow и е изобретател на най-бързия алгоритъм за умножение на матрици в света. Член е на Консултативния съвет на INSAIT. Ментор е в докторантската програма на INSAIT. 
Отмар Хилигес е професор по компютърно зрение в ETH Zurich, преди това е изследовател в Microsoft Research. Ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Цъ Жанг е професор по машинно самообучение и системи в ETH Zurich, преди това е постдокторант в Станфорд. И той е ментор в докторантската програма на INSAIT.
Проф. Драгомир Радев е председател на Консултативния съвет на INSAIT и е професор по обработка на естествен език в Yale, чиято работа е призната с множество награди, сред които ACM, ACL, AAAS и AAAI fellow. Също е ментор в докторантската програма на INSAIT.
Мартин Яги е професор в областта на машинното самообучение в EPFL, преди това е изследовател в ETH Zurich. Ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Онур Мутлу е професор в областта на компютърните архитектури в ETH Zurich, ACM и IEEE fellow, чиито изследвания са внедрени в множество чипове, включително тези на Apple, Intel, IBM, Samsung и Sun Microsystems. Ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Петер Мюлер е професор в областта на софтуерната верификация в ETH Zurich. С изследванията си той полага основите в областта на софтуерната верификация, като в момента работи по създаването на SCION, ново поколение сигурен и надежден интернет. Също е ментор в докторантската програма на INSAIT.
Лоран Ванбевър е професор в ETH Zurich, чиито изследвания за повишаване на сигурността и надеждността на компютърните мрежи са от важна роля за формирането на нова научна сфера. Носител е на ERC Starting грант, ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Срджан Цапкун е професор в ETH Zurich и ACM fellow, носител е на ERC Consolidator грант, член е Надзорния съвет на INSAIT. Също е ментор в докторантската програма на института. Неговите изследвания в областта на информационната сигурност - както хардуерна, така и софтуерна, са основополагащи за развитието на тази сфера в световен мащаб.
Матиас Пайер е професор в EPFL, чиито изследвания в сферата на информационната сигурност имат разнообразни приложения в индустрията. Носител е на ERC Starting грант, ментор е в докторантската програма на INSAIT.
Проф. Мартин Вечев е архитект на INSAIT и е професор в ETH Zurich. Изследванията на проф. Вечев помагат за създаването на по-надежден и сигурен изкуствен интелект. Той е единственият българин носител на два ERC гранта: Starting и Consolidator.
На конференцията български ученици ще могат да се срещнат с учените, работещи в сферата на информатиката и изкуствения интелект.
"INSAIT вярва, че българските деца притежават огромен талант, но за да бъдат на върха, те трябва от най-ранна възраст да имат достъп до световната наука и иновации. Затова INSAIT кани всички ученици, които имат интерес към точните науки, да посетят първата техническа конференция в България напълно безплатно", казва проф. Мартин Вечев - архитект на INSAIT и възпитаник на Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски".
INSAIT - Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории, ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения, обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.