В инициативата “Европейска нощ на учените - SEARCH 2022” се включват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 25 населени места, информират организаторите. Кулминацията е днес, а програмата обхваща дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места. 
SEARCH - е абревиатура от английски език и означава основните ни послания - Science+Environment+Art=Resilience (Наука + Околна среда + Изкуство = Устойчивост), отбелязват организаторите.
 Нощта ще се състои на живо и онлайн, като програмата ще се излъчва в социалните мрежи на проекта и в канала ни в You Tube - Европейска нощ на учените - SEARCH, както и в профилите в социалните мрежи на всички партньори в инициативата. 
Онлайн желаещите ще могат да гледат интересни демонстрации и експерименти в различни научни области, викторини, лекции, дискусии, изложения, научно кино, представяне на изследователски разработки, конкурси за рисунка, снимка, презентация, видеоклип и есе, научни кафенета.
Пътеводител в програма на “Европейската нощ на учените - SEARCH” 2022 може да се види на уебстраницата на инициативата.
Проектът SEARCH 2022
Инициативата “Европейска нощ на учените - SEARCH” 2022 е иновативен проект, финансиран от Европейската комисия по програма “Хоризонт 2022”.

Фокус на събитията от SEARCH тази година е темата за стъклото, най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, и изменението на климата и свързаните спешни и важни избори, който човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на Международната година на стъклото 2022, обявена от ООН и глобалните и европейските програми и приоритети.
Конкурсни инициативи в рамките на “Европейска нощ на учените - SEARCH” 2022
Днес се очаква да станат ясни наградените в двете конкурсни инициативи, част от програмата на тазгодишната “Европейска нощ на учените”. В конкурса за подкаст “Млади гласове” участниците разказват лична история за климатичните промени в своето населено място или в региона, където живеят, представена като аудио подкаст с продължителност 5 минути. Той е в две категории - от 12 до 14 години и от 15 до 18 години.
Конкурсът за млади хора за визуална творба “SEARCH Instagram Looking Glass” е за всички ученици с креативно мислене, интерес към науката и грижа за околната среда - да участват в национален конкурс за визуална творба, посветена на климатичните промени. Конкурсът е част от проект SEARCH (Наука + Околна среда + Изкуство = Устойчивост за Европейската нощ на учените). Участниците в него са на възраст от 15 до 18 години. Журито ще оценява творбите им, свързани с отразяване на предизвикателства, съществуващи в средата около тях (училище, село, град, семейство, друго) или възможности за положителни решения.
Местата на “Европейска нощ на учените - SEARCH” 2022 в столицата 
Тази година основното място на инициативата е Mall of Sofia. Програмата там е в две части и започва в 12:00 ч., като първата част ще продължи до 15:00 ч. Втората част започва от 17:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч. 
Организаторите отбелязват, че всяка година в Европейската нощ на учените откриват ново и вълнуващо място за представяне на наука, за да покажат колко много наука има около нас – всеки ден и в обичайните ни занимания. Тази година проект SEARCH е избрал обект, в който сме свикнали да ходим на шопинг, да си свършим някоя услуга, да хапнем или гледаме кино. “Заповядайте в Mall of Sofia, за да ви изненадаме и тази година! Намерете ни по етажите между и пред витрини, и по пътеките – за да изследваме безопасността и чистотата на различни материали, да се докоснете до съвременните технологии от света на роботиката както реално, така и във виртуална среда, да видите как се отглеждат инвитро растения, как съвременните технологии помагат на българските музеи да достигнат до повече посетители, да научите какво е вулканско стъкло и да откриете други изненади”, предизвикват организаторите. Там ще се представят Химикотехнологичният и металургичен университет, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Агробиоинститутът, София Тех Парк, Национална художествена академия, Националният музей “Земята и хората”, Националният политехнически музей, училища, и различни други институции.

Останалите места, в които ще има събития в София, са  Националният център по мехатроника и чисти технологии в Техническия университет, Химикотехнологичният и металургичен университет, Медицинският университет, Агробиоинститутът и Геномния център, София Тех Парк, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Националният природонаучен музей към Българската академия на науките, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Националният политехнически музей, Астрономическата обсерватория на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Университетът по архитектура, строителство и геодезия.
В Техническия университет програмата ще е от 15:00 до 20:00 ч. Гостите ще се запознаят с работата на проф. Георги Тодоров, проф. Георги Ангелов, доц. Иван Станков,  доц, Росица Величкова, доц. Пламен Петров, гл. ас. Димитър Гинчев - учени с богат опит в сферите на микроелектроника, информационни технологии, транспорт, машиностроене, енергетиката, авиация. Ще има лекции на живо, които ще се излъчват и онлайн, както и различни демонстрации и авиационни симулации.  
Съвсем близо до ТУ-София е и Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ), в който има различни инициативи от 16:00 до 20:00 ч. Сред учените, които ще се включат, са доц. Димитър Пешев, доц. Димитрина Тодорова, гл. ас. Борис Мартинов и докторантите инж. Христофор Скандалиев, инж. Георги Колев. В ХТМУ посетителите ще научат как да си направят енергийна напитка от отпадъчно кафе, ще разберат за химията на домашната лимонада, за пъстротата на стъклата. Освен това преподавателите ще покажат как се прави хартия, различни ракетни модели и зелени ракетни горива, ще разходят гостите из света на 3D принтирането.
Интересни събития са предвидили и от Медицинския университет в столицата. Те започват в 17:00 ч. с информационна среща за пътя от разчитането на човешкия геном до персонализираната медицина и за мястото на България в проекта “Геномът на Европа”. За тази обширна тематика ще разкажат проф. д-р Радка Кънева, преподавател по биохимия и патобиохимия и проф. д-р Иванка Димова - преподавател в Катедрата по Медицинска генетика на МУ София, ръководител на Лаборатория по Геномна диагностика към Център по Молекулна медицина, МУ София и генетичен консултант в нея. От 17:30 до 18:30 ще има генетична викторина. В рамките на Лаборатория SEARCH (18:30 - 20:00 ч.) ще има обиколка и демонстрации на техники от млади учени, в лабораториите по геномика, следващо поколение секвениране, микрочипов анализ, метаболомика, анализ на биоактивни вещества, протеомика и клетъчни култури. От 20:00 до 20:30 е SEARCH кафене, в което гостите на Медицинския университет в София ще разберат какво представляват биобанките, а 20:30 до 21:00 ч., отново  в SEARCH кафене ще се обсъждат геномни технологии за персонализирана медицина.
Следващата спирка от инициативата “Европейска нощ на учените” е Агробиоинститутът към Селскостопанската академия и неговия Геномен център. Учените са предвидили интересни събития, които започват от 17:00 и ще продължат до 22:00 ч. Те са свързани с растенията и значението им за хората, животните и околната среда. Учени от Агробиоинститута ще представят изследователската си дейност, свързана с различни растителни видове. По забавен и достъпен начин посетителите ще научат за отглеждането на растенията в лабораторни условия, тяхното значение и очарование.
В София Тех Парк програмата започва в 17:30 ч. и ще продължи до 21:30 ч. По време на събитието посетителите ще могат да видят редица демонстрации и презентации на различна научна тематика, представена от учените в София Тех Парк и партньори. 
Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Националният природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН) са дурги участващи организации в “Европейската нощ на учените - SEARCH” 2022. Срещите с учените от тях ще са в музея и започват от 18:00 ч., като те ще продължат до 20:30 ч. Началото ще постави презентация и работилница за археоботаниката, в която присъстващите ще научат за растителните ресурси в миналото на човека от гл. ас. д-р Мила Андонова. С непознатите малки бозайници на България гостите ще запознаят гл. ас. д-р Йордан Кошев и гл. ас. д-р Мария Качамакова, които са консервационни биолози, съсредоточили своите изследвания върху проучване на редки и защитени малко познати дребни бозайници у нас, като разработват нови методи за тяхното опазване. В НПМ-БАН участниците в европейската инициатива ще научат още как влияят екстремните условия и климатичните промени на далечните антарктически езера от гл. ас. д-р Весела Евтимова и доц. Д-р Любомир Кендеров, а д-р Владимир Тодоров ще разкаже за неинвазивни методи за изследване на кафявата мечка и проблемите при нейното опазване. Д-р Виолета Желязкова ще направи презентация за инвазивните заболявания в дивата природа, тя ще обясни защо са важни и как да ги спрем, а младият еколог Полина Никова ще разкаже за опасностите, които предизвикват инвазивни чужди видове - истинските пришълци в нашата околна среда.
Много близо до Националния природонаучен музей на БАН е още едно от интересните места в инициативата - Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките. Учените и музейните служители също са подготвили интересна програма с изложби, детски ателиета, семинари и лекции.
Не пропускайте да посетите Националния политехнически музей в Нощта на учените, призовават от институцията. Там ще разкажат за хората и екипите, които остават скрити зад всяко изобретение, зад всеки технологичен пробив, зад всеки нов уред в дома ни. Посетителите ще открият  и “пра-дедите” на толкова много устройства и уреди, без които днес не можем даже да си представим живота.
Друга зона в картата на инициативата в столицата е Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Те отварят за посетителите си лаборатории 106 и 107 в корпус А (нова сграда) от 20:00 ч. В УАСГ ще разкажат за връзката на водата и стъклото или за стъклото в помощ за чиста питейна вода. Посетителите ще научат как бракувани стъкла могат да се превърнат в ценен материал за пречистване на питейната вода. Изследователи от катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на води" към УАСГ ще демонстрират в лабораторни условия процес на избистряне на водата през стъклени филтри. Ако се питате как се произвежда питейна вода, УАСГ е мястото, където ще научите много интересни факти, отбелязват от университета.
В Нощта на учените не можем да минем и без поглед към космоса. Тази възможност е осигурена на столичани и гостите на София от Астрономическата обсерватория на СУ, която се намира в Борисовата градина. Те отварят врати в 16:00 ч., а наблюденията ще приключат към 22:00 ч. Предвидени са наблюдения на Слънцето, Луната, Сатурн и Юпитер. Астрономите ще предложат и кратки популярни лекции, изложба и демонстрации.