Изложба под наслов „Визуална музика“ обединява джаз и визуални изкуства в Русенската художествена галерия. Тя ще бъде открита в 18 ч на 1 октомври - Световния ден на музиката. Експозицията включва избрани произведения на български и чуждестранни автори от колекция „Музика“, част от фонда на галерията. В най-голямата си част сбирката е от творби, участвали в изложби и конкурси, посветени на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ от 2012 до 2022 г. Изложбата отново ще представи дълбоката връзка между музиката и визуалното изкуство през погледа на художници, творили през 20 и 21 век.
И най-естественото продължение на тази изложба ще бъде концертът на World Grooves Jazz Duo, който ще започне в 18.30 ч. На перкусионните инструменти ще бъде Рамеш Шотам (Индия, Германия), а на клавишни и тамбура - българинът Николай Иванов - ОМ
Николай Иванов е основател на Арт Формация ОМ, автор е на музиката на 48 филма и има 25 CD, издадени в Германия, Унгария, Норвегия, Франция и България. За музиката към документалния филм „Потъването на Созопол“ той получава номинация от Миланската филмова академия и награда за най-добра филмова музика в Лос Анжелис. През 2022 г. е отличен с  „Аскеер“ в категория „Театрална музика“ за спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ по Фердоуси. Свирил е с музиканти от цял свят и е концертирал из цяла Европа, Африка, Далечния и Средния изток.
Рамеш Шотам е един от знаменитите съвременни перкусионисти. Преминал през прочутата перкусионна школа в Бангалор, през 90-те години се установява в Кьолн, където постига изключителен синтез в ударните инструменти. Участвал е в създаването на над 120  компактдиска и в най-престижните фестивали по света. През годините е свирил с велики музиканти като Карла Блей, Дон Елис, Чарли Мариано, Маркус Щокхаузен, Глен Моор, и много други. През годините Рамеш Шотам преподава различни консерватории – Байройт, Ротердам, Ваймар, Нюрнберг, Рощок.
Събитията са с вход свободен и са част от проект „Визуална музика“, който се реализира с финансовата подкрепа на общинската програма „Култура“. Изложбата може да бъде видяна до 15 октомври.