Белият дом обяви днес тихоокеанска стратегия, предназначена да засили ангажиментите на Съединените щати към повече от дузина островни държави по въпроси като промените в климата и сигурността на мореплаването, както и да разшири дипломатическото присъствие на САЩ в региона, предаде АП.
Освен новата стратегия администрацията на президента Джо Байдън огласи и намеренията си да отпусне 810 милиона долара допълнителна помощ за тихоокеанските островни държави. Белият дом планира също да поиска от Конгреса да предвиди 600 млн. долара за срок от 10 години в подкрепа на икономическото развитие и преодоляването на въздействието на климатичните промени върху тихоокеански риболов, както и за създаването на регионална мисия на федералната Агенция за международно развитие и разкриването на посолства в Соломоновите острови, Тонга и Кирибати. 
След като вчера държавният секретар Антъни Блинкън се срещна в Държавния департамент с ръководителите на делегациите за срещата на върха между САЩ и тихоокеанските островни държави, днес Байдън ще направи обръщение към форума и ще приеме лидерите на вечеря в Белия дом. В двудневната проява участват ръководителите на Островите Кук, Маршаловите острови, Микронезия, Нова Каледония, Палау, Папуа Нова Гвинея, Самоа, Соломоновите острови, Тонга, Тувалу, Фиджи и Френска Полинезия. Вануату и Науру също са изпратили представители, а Австралия, Нова Зеландия и организацията Форум на тихоокеанските острови – наблюдатели. 
В стратегията се изтъква, че геополитическото въздействие, което Китай упражнява върху тихоокеанските островни държави чрез "натиск и икономическа принуда", създава рискове за "мира, просперитета и сигурността" в региона, а оттам - и за Съединените щати. Според документа от 16 страници броят на дипломатическите мисии на САЩ в тези държави ще се увеличи от шест на девет и ще бъдат подновени изтичащите споразумения за стратегическо сътрудничество с Маршаловите острови, Микронезия и Палау. Освен това в текста се съдържат призиви за засилване на присъствието в региона на бреговата охрана на САЩ, на Националната океанска и атмосферна администрация, както и на Пентагона.