Вицепрезидентът на Гана Махамуду Бавумия казва, че природният газ ще продължи да бъде част от енергийния микс на Гана в краткосрочен план, като страната предприема стъпки за пълен преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия до 2070 г., предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Въпреки че правителството се ангажира да постигне нулеви нетни въглеродни емисии през следващите петдесет години, страната трябва да намери баланс в контекста на своите социални, икономически и екологични изисквания в процеса на преход, каза той.
Бавумия направи виртуално обръщение при откриването на Международната петролна конференция на Гана - 2022  в Акра в сряда.
Той отбеляза, че правителството въвежда стратегии за увеличаване на дела на възобновяемата енергия в микса от средносрочен в дългосрочен план.
Гана полага решителни усилия за постепенно премахване на изкопаемите горива и преминаване към възобновяема енергия, като страна по Парижкото споразумение от 2015 г. относно изменението на климата.
Понастоящем около 70 процента от инсталирания производствен капацитет на страната от 5321 МВт е топлоцентрала, използваща природен газ като основно гориво.
Министерството на енергетиката на Гана създаде Национален комитет за енергиен преход, чиято цел е да разработи национална политика за енергиен преход за страната.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)