Нужни са общи решения и действия за справяне с епизоотичните предизвикателства, заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на Втория международен ветеринарномедицински конгрес, който се организира съвместно от Българския ветеринарен съюз и Ветеринарна камара на Република Северна Македония, съобщи Министерството на земеделието.
По думите на доц. Неделков през последните години страните от Европейския съюз и особено България като външна граница са изправени пред няколко сериозни епизоотични предизвикателства - болестта Син език, заразният нодуларен дерматит, високопатогенната инфлуенца по птиците, чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете. В същото време нараства опасността от разпространението на заболяването западнонилска треска, което продължава да вилнее в съседните на България страни.
"Необходим е общ подход и съвместни действия в унисон с подхода "Едно здраве" за постигане на по-добри резултати в общественото здраве", коментира заместник-министърът.
Вторият международен ветеринарномедицински конгрес, който се проведе днес, имаше за цел да даде насоки за реализация на нови цели и инициативи в областта на ветеринарномедицинската дейност за гарантиране на здравеопазването на животните и хората.