Изменението на климата, което виждаме дори и тук, е факт. Затова трябва да разработим нов дизайн на икономическите модели и да гарантираме, че продуктите се използват повторно и техния жизнен път продължава. Това каза Филип Купфер, търговски съветник при посолството на Австрия по време на конференция на тема "Кръгова икономика". Събитието е организирано от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Advantage Austria в хотел "Хаят Риджънси" с медийната подкрепа на БТА.
Принципите на кръговата иконома имат положителен ефект върху бизнеса и могат да засилят растежа на икономиката до 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), каза Купфер. Има редица мерки и показатели как се развиват иновациите чрез кръговата икономика. Австрия е на трето място в класация за прилагане на кръговата икономика, а Германия на 6-то. България изостава в тази класацията на кръговата икономика, отбеляза търговският съветник. На днешния форум ще бъдат представени добрите примери в кръговата икономика на осем австрийски компании, каза той.
Много предизвикателства са свързани с употребата на природните ресурси, тъй като вече ме  използвали голяма част от тях, отбеляза Мориц Зайлер – ръководител на икономическия отдел към посолството на Германия у нас. 
Вече има микропластмаси дори в кръвообращението ни, да не говорим за плаващите острови от пластмаса в океаните. Нужни са инициативи на бизнес равнище, за да се справим с това предизвикателство. Чрез тези конференции признаваме наличието на проблемите и търсим тяхното решение, каза Мориц Зайлер. Заедно с Австрия искаме да ви подкрепяме в прилагането на принципите на кръговата икономика, допълни германският експерт.