Президентът на Полша Анджей Дуда и премиерът Матеуш Моравецки бяха сред висшите полски политици, които се срещнаха в сряда, за да обсъдят енергийната сигурност на страната на фона на смущения, причинени от растящите цени на енергията и използването на енергията от Русия като инструмент за изнудване, предаде за БТА полската агенция ПАП.
„Има много неща (за обсъждане – бел. ПАП), но точно сега има проблем... как да се справим с отоплителния сезон и да осигурим достатъчно въглища и други горива, необходими за отопление на домовете“, каза Дуда преди срещата.
След това Дуда похвали правителството за това, че успя да завърши новия тръбопровод „Болтик пайп“ (Baltic Pipe), който ще доставя природен газ от норвежкия шелф през Дания до Полша. Той също така изрази оптимизъм относно "потенциалните възможности за внос на електроенергия от Украйна, които са съвсем реални".
Премиерът каза, че правителството все още не е осигурило пълното количество газ за доставка чрез балтийския газопровод, защото „не искаме днес да преговаряме в ситуация под прицел или да плащаме възможно най-високите цени за суровините“.
В този контекст той призна, че полската злота е на най-ниското ниво в историята спрямо щатския долар, на повече от 5 злоти за един щатски долар. „Ето защо „Болтик пайп“ все още не е запълнен“, добави Моравецки.
Цените на енергията в Полша се увеличиха бързо поради комбинация от фактори, включително войната в Украйна и ембаргото върху руския петрол и газ.
(Новина, избрана от полската агенция ПАП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)