В дигиталния център на Регионалния исторически музей в София (РИМ-София) се състоя обучение по RTI (Reflectance Transformation Imaging) фотография. Това информират от музейната институция в своята интернет страница.
Курсът се реализира в партньорство с Фондация “Балканско наследство” и включва обучение на различни музейни експерти – археолози, историци, музеолози, реставратори.
Обучението ръководи д-р Миглена Райковска от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и асистент в програмата по Археология на Балканите и Източното Средиземноморие (Balkan and Eastern Mediterranean Archaeology – BEMA) на Нов български университет.
Целите на обучителния курс бяха свързани с възможността музейните експерти да усвоят методиката на RTI фотографията и да я използват както при документирането на движими културни ценности, така и в своята изследователска работа. Обучението предостави знания за работа с фотографско оборудване, специално създаден купол за RTI фотография и обработка на изображения чрез специализиран софтуер. За практическата работа бяха подбрани различни по вид и материал движими културни ценности от фонда на РИМ-София, които експертите заснеха чрез методите на RTI фотографията.
RTI фотографията е специфичен процес, който използва специализирано фотографско оборудване (включително и купол за RTI фотография) и RTI софтуер. Обектът на заснемане се фотографира посредством фотоапарат, закрепен неподвижно на статив със специална греда или предметът е поставен под специално създадения купол, който включва множество светлинни диоди.
На обекта се правят множество фотографии от различни ъгли със светкавица, като разстоянието на светлината от него трябва да бъде постоянна величина. Куполът за RTI фотография подпомага и улеснява процеса, като гарантира използването на по-малък човешки ресурс за по-кратък период от време. След зансемането образите се обработват чрез специалния RTI софтуер и е възможно да се видят детайли от повърхността на даден обект, които не могат да се забележат с невъоръжено око, като се използват светлините и сенките от наслаганите един върху друг кадри. /ИРС