Драматичният театър в Ловеч ще представи „Службогонци“ по Иван Вазов на фестивала „Дни на комедията“ в Куманово, Република Северна Македония. Участието на ловешката трупа е част от богата програма, която започва от днес (28 септември) и ще продължи до 14 октомври. Българското представление е на 5 октомври. Национален център за култура "Трайко Прокопиев" - Куманово, е организатор.
В 25-тото издание на фестивала ще участват 12 представления
Това е 25-то юбилейно издание на фестивала, в което зрителите ще могат да видят 12 театрални представления, както и стендъп комедия на кумановските актьори. Вече повече от 20 години събитието е с международно участие. В това издание гостуват театри от Хърватия, България и Сърбия, разказа за БТА Сашо Тодоровски, директор на Театър Куманово, Република Северна Македония.
По думите му свои постановки ще представят и театрални трупи от цяла Северна Македония – Щип, Битоля, Тетово, Струмица и други.
„Това са все комедии на известни театри и се надяваме да има голям интерес от публиката“, посочи Тодоровски и добави, че за четири часа са продадени 10 процента от билетите. 
Той припомни, че през годините част от фестивала са били представления на Сатиричен театър – София, Народен театър „Иван Вазов“ и на габровския театър. Всяка година има българско участие.
От тази година фестивалът е с конкурсен характер. Ще бъдат връчени шест награди – за най-добра актриса, най-добър актьор, за сценография, костюми, режисура и представление.
Наградените ще бъдат обявени на 15 октомври.
„Идеята е да популяризираме театралните умения. Вече 25 години театралните традиции в Куманово са живи и ние трябва да ги продължаваме. През дните на фестивала градът оживява. Има интерес и нужда от комедията, особено в трудното време, в което живеем“, каза още Сашо Тодоровски.
Участието на Драматичния театър в Ловеч в „Дни на комедията“ ще бъде със "Службогонци"
Покана за участие във фестивала Драматичният театър в Ловеч получи по време на гостуването на Театър Куманово на ловешка сцена с пиесата „Двама изгубени во времето“ на 2 юни. Тогава бе дадено началото на бъдещо сътрудничество между двете културни институции.
Културата е тази, която ни обединява и дава надежда, че можем да бъдем по-добре и да преживяваме във време на кризи. Тя единствено може да ни спаси от мислите за войната и пандемията, които ни заобикалят, заяви в интервю за БТА Сашо Тодоровски преди посещението му в Ловеч.
Ловешкият театър връща визитата, като в Куманово ще представи „Службогонци“, чиято премиера бе на 4  юли.  Режисьор на спектакъла е добре познатият от театралната сцена и киното Николай Урумов.
Освен че е режисьор на пиесата, Урумов се превъплъщава и в образа на Станчо Квасников и заедно с актьорите на ловешкия театър вдъхва нов сценичен живот на Вазовата пиеса.
Комедийният спектакъл „Службогонци” е изигран за първи път от трупата на театър „Сълза и смях” през далечната 1902 г. Той е и едно от първите заглавия на новооснования Народен театър, където е представен на 16 януари три години по-късно. Материалите за написването на творбата Иван Вазов събира по времето, когато самият той е министър на народното просвещение в правителството на Константин Стоилов.
Историята представя един министър и няколко души, желаещи да станат чиновници и да бъдат назначени на държавна служба, независимо от длъжността, която ще изпълняват. Образите на героите са смешни, но разкриват една уродлива част от човешка същност, в чието лице се оглеждат алчността и глупостта, посочват от театъра.