Държавната консолидационна компания (ДКК) не изключва възможността да бъдат сезирани специализираните органи за проверка на нерегламентирани практики и облагодетелстване на длъжностни лица при организираните процедури и сключени от предишното ръководството на "Вазовски машиностроителни заводи"(ВМЗ) ЕАД строителни договори. Основания за това са констатации от доклад на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), които предстои да бъдат разгледани на Съвета на директорите на ВМЗ, съобщиха от ДКК.
Съмнителният според ДКК подход при провеждане на процедурите е основна причина настоящето ръководство на ВМЗ да възложи на Центъра към УАСГ анализ на договорите за строителство. 
От ДКК припомнят, че предходният изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов провежда "светкавична процедура за избор на строители в последните дни на своето управление, като превежда на фирмите 50 процента аванс или около 3 млн. лв., без да е ясно за какво ще се разходват парите".
Около 60 процента печалба е заложена в строителните договори, възложени от предходното ръководство на "Вазовски машиностроителни заводи"(ВМЗ) ЕАД, при средната норма на печалба в сектора при подобни обекти от около 20 на сто, се посочва в доклад на Центъра за научни изследвания и проектиране. 
На 2 август Съветът на директорите на ВМЗ решава да се започнат ремонтни дейности във ВМЗ на обща стойност от около 6 млн. лв., посочва ДКК факти от хронологията на събитията. На 3 август вече са избрани три строителни фирми. На 4 август се подписват договорите с тях, като липсва конкретика какво точно ще се ремонтира. На 8 август ВМЗ изплаща 50 на сто аванс по тези договори или около 3 млн. лв. Едва на 17 август се сключват Анекси към договорите за строителство, в които вече се конкретизира обемът на строителните работи. Анализирайки обема работа заложен в тях, обаче се оказва, че всъщност преведения аванс е 67 на сто, посочват от ДКК и изтъкват, че интересът на ВМЗ не е защитен по никакъв начин, като не са поискани никакви гаранции от фирмите изпълнители, обезпечаващи авансовите плащания.
Анализът на документацията, направен от външните специалисти, показва, че не е имало заложени изисквания към изпълнителите като опит в сектора, реализирани сходни проекти или др. Липсва писмена документация как и на какво основание са били подбрани участниците и от къде са набавили информация, за да формират своите ценови предложения. От ВМЗ не са заложили и изисквания към материалите, които следва да се вложат в хода на ремонтните дейности – например посочено е, че следва да се подмени дограмата, без да се конкретизира с каква; че следва да се подмени тръбопровод, без да се посочи дължината и др. Предвидените неустойки по договорите са по-тежки за ВМЗ, отколкото за изпълнителите. Не са разработени технически проекти за дейностите към всеки договор, посочват още строителните специалисти, цитирани в прессъобщението.
Един ден преди подписването на Анексите една от фирмите е поискала и получила от ВМЗ приблизително 10 на сто увеличаване на стойността по договора, като е добавила допълнителна работа към договора си, без да предостави официални становища, които да доказват необходимостта от изпълнението й, показва още проверката.
През втората половина на септември бившето ръководство на "ВМЗ"-Сопот отхвърли всички обвинения в медиите на служебния министър на икономиката Никола Стоянов и на ръководството на ДКК.
Истината за "ВМЗ" е съвсем друга, не е тази, която се мъчи да се втълпява от телевизионния екран от господин Стоянов и новия шеф на ДКК. Тези хора не познават завода, не познават работниците и производството, те изпълняват политическа поръчка. Сигурни сме, че реваншизмът при министъра надделява над истината, каза на пресконференция в БТА Иван Иванов - бивш изпълнителен директор на "ВМЗ" ЕАД. Иванов заяви тогава, че заводът е бил наследен в лошо състояние. ВМЗ е останал технологично в края на 20 век, при изключително лоши условия на труд, с течащи покриви, без стъкла, допълни той. Мариан Йовчев - бивш председател на Съвета на директорите на "ВМЗ" (юни-август 2022 г.), който също участва в пресконференцията в БТА, заяви, че министърът манипулативно е казал, че дружеството е започнало програма за ремонти без договори и без предварително обсъждане.