Екипът на Министерството на културата (МК) е във връзка с ръководството на Народния театър "Иван Вазов", в лицето на директора му Васил Василев и е готов да окаже пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата на Народния театър "Иван Вазов" след бурята снощи. Това се казва в съобщение на МК.
Днес ще бъде направена оценка на щетите в сградата на театъра, която е със статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория "Национално значение", посочват от МК.
МК като принципал на най-значимата и представителна българска театрална институция в страната ще окаже пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши, се казва още в съобщението.
От МК заявяват, че са готови да съдействат и с допълнителни финансови средства, в случай, че такива са необходими. "В случай на такава необходимост от допълнителни разходи, ръководството на Народния театър да кандидатства за допълнително финансиране от МК по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата", уточняват от МК. 
Припомня се, че всякакви консервационни и реставрационни дейности по сградата на Народния театър следва да бъдат съгласувани с МК, съгласно Закона за културното наследство.
Щетите в Народния театър "Иван Вазов" след вчерашната буря са за милиони левове, обявиха пред БТА по-рано днес от ръководството на театъра.