Градското осветление и обзавеждане у нас ще обсъждат експерти в първото събитие от платформата „Design factory“ днес. Дискусията ще се състои в сградата на Сточна гара, съобщават организаторите.
Добри примери по двете теми ще бъдат представени в рамките на събитието. Сред тях са площадът във Враца, кътът за наблюдение на крайбрежната зона във Варна и елементи в градската среда в Бургас, коментират организаторите.
Участие в дискусията взимат главен архитект на Столична община Здравко Здравков, Силвия Чакърова, Лальо Пенев, Росен Йовчев, проф. д-р арх. Орлин Давчев, арх. Георги Бачев, арх. Галина Милкова и др.
“В „Design factory“ ще поставяме фокус върху теми, свързани с качеството на споделените градски пространства, за да работим за налагането на по-висок стандарт при дизайна на публичната среда у нас. Ще търсим скорошните добри проекти от България, за да чуем презентации лично от техните създатели и проектанти и ще дискутираме с представители на сектора тенденциите, стандартите, нормативната рамка и възможните решения на проблемите, които стоят пред нас, за да постигаме по-качествена градска среда”, разказва за целта на платформата Павел Янчев от екипа на организация „Градоскоп“, която стои зад проекта.
Поредицата от дискусии се реализира в партньорство с Национално сдружение на общините в България, Камара на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България (СУБ), „Placemake“ и „Градът медиа груп“. / ГН