Двадесет ученици от видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" започват своето дуално обучение във фирма "Технически компоненти България" (ТКБ), дъщерна на немската EbV Elektronikbau und Vertirebs GmbH.  Фирмата е една на най-проспериращите  и стабилни фирми в региона,  в която към момента работят над 200 души, основно млади хора, разказа за БТА директорът ѝ Мартин Петров. Възпитаници на професионалната гимназия от 11 клас два пъти седмично  ще работят на трудови договори в реална производствена среда, като тяхното обучение ще се извършва по специална програма.
Дуалното обучение дава възможност младите хора да придобият квалификацията си в тясно сътрудничество между бизнеса и училището, допълва Мартин Петров. Практиката в реална работна среда се провежда в последните два класа от обучението и позволява придобиване на знания и умения на конкретното работно място. За това се грижат ментори от фирмата. Така дуалното обучение улеснява прехода от училище към работа. 
ТКБ има дългогодишно партньорство с Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” - Видин. Всяка година ученици провеждат практиката си във фирмата. Тази учебна година във фирмата ще приемат и първите единадесетокласници, които в дуална форма се обучават по специалност “Промишлена електроника”. Сътрудничеството между училището и фирмата, която произвежда електронни компоненти  за различни уреди в автомобилостроенето, електрониката, медицината и други индустрии, датира от самото ѝ основаване, вече повече от 10 години.
Училището и ръководството на фирмата са реализирали много съвместни проекти. Лабораториите в гимназията за модернизирани и оборудвани с нова техника по съвместен проект с "Технически компоненти България“ и в тях всичко е в съзвучие с техниката, която разполага фирмата в реалното производство. Заедно учители и работещи във фирмата са разработили учебните програми, по които се учат учениците, за да получат необходимите знания, необходими за производството,  допълни Мартин Петров. От 2013 г. има разработен общ модул между гимназията и фирмата за електронно обучение на младежите.
Ръководството на "Технически компоненти България", каза Петров, е обърнато с лице към младите хора и учащите се, които са нейните бъдещи работници и служители. Фирмата е сред тези видински предприятия, които подкрепят и студентите от региона, които се обучават във местния филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев", като фирмата всяка година заплаща семестриалните такси и дава стипендии на задочници студенти, които са нейни работници. В различните години работниците на фирмата, които следват задочно и работят, варира от четирима до десетина. От 2018 г. до 2021 г. фирмата е плащала стипендии на общо 25 свои работници - задочни студенти.
Фирмата дава добри възможностите за кариерно развитие. Разрастването на капацитета даде възможност на дузина колеги само в последната година да направят стъпка нагоре в кариерната стълбица, уточни Петров. Предвиждаме да акцентираме върху повишаването на квалификацията. Предстоят ни редица интересни проекти за усъвършенстване на производствените процеси, чрез дигитализирането им, както и засилване на т. нар. лийн практики (с по-малко труд, материали и време да постигнем по-високо качество). Това несъмнено е допълнителна възможност за повишаване на квалификацията на ключовите ни хора, посочи Мартин Петров.
Осигуряването на нов персонал, можещ и знаещ, не е лесно, каза Петров и допълни, че компанията предприема различни мерки в тази посока. Фирмата е наела професионална компания за набиране на човешки ресурси, инвестирала е в мерки за привличане на хора, тъй като човешкият капитал става все по-важен за производството. Два пъти месечно провеждаме дни на отворените врати, в които всеки може да се запознае с процесите и със спецификите на всяка позиция във фирмата, преди да се присъедини към нас. Сътрудничим с университети, като филиала на Русенския университет във Видин, предлагаме практики, стажове за студенти и ученици, и сезонна работа за тийнейджъри. Решихме да изпробваме и опцията за внос на персонал от трети страни. Първата група е от Таджикистан и Киргизстан. Процедурата беше дълга, тежка и сложна, и ни отне почти 8 месеца, допълни Мартин Петров.
С предстоящото разширение, в което се инвестират 14 млн. лв, предприятието ще удвои производството си и компанията през 2023 г. ще стане най-големият работодател в област Видин, с общо над  450 работни места. Новата инвестиция на фирмата, удвояване на работните места и производството я превръщат  в стабилен и развиващ се икономически фактор в региона, отбеляза Mapтин Πeтpoв. Продължаваме с изграждането на комфортни социални и  битови помещение. В голяма част от първия етаж на новата административната сграда ще бъде разположена детска градина за децата на нашите служители, а в зелените площи ще има и детска площадка със съвременни съоръжения за игра, допълни той.
Служителите и работниците са особено ценни за фирмата и са нейният най-голям капитал, затова и инвестираме в тяхната квалификация и обучение,  категоричен е директорът ѝ Мартин Петров.