Една свежа инициатива - „Русе дирижира операта“, ще има ново издание в събота от 12 часа пред входа на Доходното здание.
Този път заедно с оркестъра на импровизираната сцена ще застанат и солистите на русенския оперен театър с някои от най-известните оперни арии-
Главният диригент на Държавна опера-Русе Димитър Косев, автор на идеята, отново ще подкрепи всички хора, за които дирижирането е било мечта или просто искат да усетят магията да моделираш с палката според собствения си вкус и усет за красота и изразителност звученето на симфоничен оркестър. На пулта са поканени хора от всички възрасти и професии.
Първото издание на инициативата „Русе дирижира операта“ е на 1 октомври 2020 година и се радва на много голям интерес. 
„Това не е правено в България, аз не знаех как ще функционира, но се оказа, че има опашка от хора, на които им е било детска мечта да застанат пред симфоничен оркестър - хора от всякаква възраст, работещи всякаква друга професия, но не и свързана с музиката. И беше толкова забавно!“, споделя след него основоположникът на този експеримент, в който всички са обединени от любовта към музиката.
Следващото й издание е тази година на Празника на Русе - 6 май. В събота експериментът вече ще се превърне в традиция. 
Първи октомври се празнува като Световен ден на музиката от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в 120 страни. През 1980 година, по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, за когото се смята, че има български произход, тъй като една от неговите композиции, посветена на майка му носи заглавието „Полилей на българката“, 1 октомври е обявен и за Празник на родните певци и музиканти. Днес е и българският ден на поезията. Това е и денят да закрилата на Пресвета Богородица.