Любопитният експеримент с въвеждането на четиридневна работна седмица, който русенска консултантска фирма в областта на обществените поръчки  провежда от лятото, се оказа категорично успешен. В началото на юли собственикът и управител на консултантско дружество „СИП 2000“ Петър Петев приложи идеята за съкратената работна седмица, за което „Утро“ първи разказа, а шест месеца по-късно практиката вече e постоянна.

„Експериментът излезе успешен. Няма специален инструмент за измерване на количеството работа, тъй като компанията е консултантска. Не може да се посочи в процентно отношение с колко е скочила продуктивността, но категорично няма изоставане в обема на извършените задачи, а атмосферата е невероятна. Мотивацията сред служителите няма равна. Никога хората в офиса не са били по-щастливи и усмихнати. Определено енергията в офиса се промени. Хората са с настроение“, обяснява Петев. 
В момента екипът на фирмата се състои от петима експерти, разпределени в два офиса в Русе и в Бургас, които работят в два отдела - административен и обществени поръчки. Има и други експерти, но те са на граждански договори и това нововъведение не важи за тях.
Изводът е, че съкратената работна седмица дава резултати като в една 5-дневна седмица. След като служителите са отпочинали и са по-ангажирани към дейността на компанията, те започват да дават повече от себе си в работното време и се организират по различен начин. Хората са по-мотивирани, а обемът на работа практически не намалява. Затова и експериментът в русенската компания се превърна в постоянна практика. 
„Въпрос за промяна на модела изобщо не стои пред мен и няма да го отменям. Експертите в офиса приеха въодушевено идеята и мотивирано постигат целите си“, каза Петев. Той посочи, че в началото на ноември служителите е трябвало да организират национална работна среща на възложителите на обществени поръчки с участието на 200 души, като по никакъв начин 4-дневният работен отрязък не е оказал влияние. Освен това въвеждането на съкратена работна седмица е привлякло бивши служители на фирмата, напуснали Русе, които отново са пожелали да се върнат.  
А иначе собственикът на консултантската фирма е дал възможност на служителите сами да си определят дните, в които ще почиват, като правилото е в офиса да няма непокрита позиция. Има модели, при които има определен почивен ден за цялата фирма, но за русенската фирма това е невъзможно, тъй като има пряка комуникация с клиенти. Масово служителите в „СИП 2000“ си избират да използват петък или понеделник за почивен ден.
Концепцията за четиридневна работна седмица набира сила през последните години, а русенската консултантска фирма е сред първите в страната, които направиха този експеримент, като той се оказа напълно успешен.