Наложително е в Република Северна Македония да започне дискусия за начина, по който да бъдат запълнени празнините в пазара на труда, смята вицепремиерът по икономическите въпроси на страната Фатмир Битичи, коментирайки изнесените данни, че от 2011 г. до 2019 г. 700 000 души или всеки четвърти жител е напуснал страната, а над 93 процента от безработните са функционално неграмотни и уменията им не отговарят на това, което се търси на пазара на труда. Допълнителна тревога буди фактът, че голяма част тези, които емигрират в последните години, са с висше образование, за разлика от тези, които са имигрирали преди 20 или 25 години, посочи Битичи.
„Работа има, работна ръка има, но явно грешните политики от 30 години не са създали работна сила, която съответства на пазара на труда. Ако в Германия има недостиг на работна ръка и хора от Северна Македония отиват да работят там, то е добре да осъзнаем, че ние от своя страна сме привлекателна страна хора от други държави. В строителството вече има сериозен брой турци, които идват, защото заплатите тук са около 50 процента по-високи от заплатите, които се плащат в Турция. Но и в IT сектора имаме какво да предложим на специалисти от Индия и Пакистан", каза Битичи след представянето на доклад на тема „Човешки капитал, миграция и как да оформим бъдещето си заедно“, организиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 
По думите му проблемът не може да бъде разрешен бързо, но правителството, частният сектор и чуждестранните донори са ангажиране с използването на дуалното обучение, за да може младите хора, които сега излизат на пазара на труда, да имат и необходимите професионални умения.