Убедителната победа на радикалната десница на изборите в Италия е исторически и тревожен момент в европейската политика, пише британският в. "Гардиън".
Партията на Джорджа Мелони "Италиански братя", която е основана преди 10 години и се корени в неофашистката традиция, ще оглави най-дясното правителство на Италия в следвоенния период. Италия, която е третата най-голяма икономика в Еврозоната и страна основателка на Европейския съюз, сега се превърна в притегателен център и модел за националистическите и авторитарни сили на Стария континент.  
По време на предизборната кампания Мелони положи доста усилия да дистанцира себе си и партията си от историческите връзки с Италианското социално движение, основано от поддръжници на Бенито Мусолини след войната. По думите ѝ крайната десница е изминала дълъг път и сега следва да бъде възприемана като консервативна партия, подобна на британската Консервативна партия. По-адекватно обаче би било сравнението с Фидес, партията на близкия съюзник на Мелони, унгарския премиер Виктор Орбан, който сам описва управлението на партията си като "нелиберална демокрация", изтъква "Гардиън".  
Като вземем предвид това, което се случва в Унгария, можем да предположим, че агресивният социален консерватизъм на Мелони вероятно ще превърне Италия в по-враждебно място за мигрантите, представителите на ЛГБТ общността и жените, които искат да упражняват правото си на аборт, което е гарантирано от италианската конституция. Подобно на Орбан, Мелони стана проводник на теорията за "голямата подмяна" и обеща, че ще защитава християнската идентичност на Италия, като се бори с имиграцията и вземе мерки за стимулиране на раждаемостта. Признак за решителното противопоставяне на партията ѝ на осиновяването на деца от еднополови двойки и на сурогатното майчинство станаха критиките, отправени по време на предизборната кампания срещу анимационния филм "Прасето Пепа", в което се разказва за еднополови родители.     
Воденето на подобни културни войни вероятно ще се хареса на поддръжниците на Мелони, особено като вземем предвид, че засега тя възприема по-предпазлив подход по отношение на Европейския съюз, пише британското издание. Италия я очаква тежка икономическа зима и не може да си позволи да се откаже от своите 200 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване от коронавирусната пандемия.     
По въпроса с войната в Украйна Мелони обеща, че Италия ще продължи да подкрепя санкциите срещу Русия, като с това пое риск да влезе в разногласия с коалиционните си партньори Матео Салвини и Силвио Берлускони, които са настроени по-положително към руския президент Владимир Путин, изтъква "Гардиън".