Съдебната власт в Иран внесе обвинения срещу 14 души за участие в убийството на известния ирански физик Мохсен Фахризаде през ноември 2020 г. в Техеран, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на иранската агенция Тасним.
Преди смъртта си Фахризаде беше представян като заместник-министър на отбраната с принос за "антиатомната защита" на страната. Той беше убит на 27 ноември 2020 г. при атака на неговия конвой близо до Техеран.
"По случая с убийството на ядрения учен Мохсен Фахризаде са обвинени четиринадесет лица", заяви главният прокурор на Техеран Али Салехи, без да съобщава самоличността на обвинените, съобщи агенция Тасним.
Иранските власти обвиниха Израел, че е поръчал атентата, извършен според тях с картечница със сателитно насочване. Израел не реагира на обвиненията, но през 2018 г. тогавашният премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Фахризаде ръководи тайна програма за ядрени оръжия - нещо, което Иран винаги е отричал.
Салехи заяви, че 14-те лица са обвинени в "съучастие в корупция", "шпионаж" в полза на Израел, "конспирация срещу националната сигурност" и "действия срещу държавната безопасност".
През декември иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей награди посмъртно убития ядрен физик с високо военно отличие.