Турция е изразила протест пред Гърция и пред САЩ във връзка с "разполагането на бронирана техника американско производство на островите Лесбос и Самос" в източната част на Егейско море, съобщи Анадолската агенция.
Гръцкият посланик в Анкара е бил извикан в турското министерство на външните работи. Турската страна е подчертала, че ингорирането на договореностите за статута на демилитаризираните острови е недопустимо.
В нотата, връчена на американската страна, също се съдържа призив за зачитане на статута на островите в източната част на Егейско море и на отказа от разполагане на въоръжения там.
По-рано Анадолската агенция съобщи, че безпилотни летателни апарати на турските въоръжени сили са заснели кадри от прехвърлянето на военна техника от Гърция към острови в Егейско море, които според Турция имат демилитаризиран статут.
Десантни кораби са доставили на островите Лесбос и Самос военна техника, прехвърлена от Съединените щати в пристанище Александруполис, твърдят източници от службите за сигурност.
На Лесбос са прехвърлени 23 колесни бронирани машини, а на Самос- 18.
Гърция и Турция имат противоречия в тълкуването на Лозанския договор от 1923 г. и по-конкретно на разпоредбите, които определят какви въоръжения може да държи Гърция на островите, които придобива от Османската империя след Балканските войни и Първата световна война.