Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) е партньор на малките и средни предприятия. Това каза Лъчезар Петков от ИАНМСП на форум на високо равнище в София на тема "МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход", който е организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). БТА е медиен партньор на срещата. Агенцията провежда и курсове на обучения. Много добро е сътрудничеството й с Министерството на външните работи и с чужди институции.
Друга важна насока на Изпълнителната агенция е промоционални дейности, подпомагащи конкурентоспособността на малките и средни предприятия, както и укрепване на техните международни позиции, добави Петков. Друга тема е администрирането и мониторинг на програми, проекти и инициативи, свързани с иновативната дейност и технологичното развитие на българските фирми. 
Подпомагането на интернационализацията на българските малки и средни предприятия чрез предоставяне на услуги и прилагане на инструменти за укрепване на техните международни позиции е друга дейност на агенция.
Лъчезар Петков обърна и особено внимание върху търговските мисии, които организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Те са участия на малки и средни предприятия на изложения, форуми. Особено успешни са в Европа. Планира се такива и в Северна Америка през ноември. Започна и много активно сътрудничество с Азия - Индия и Китай.