Ръководителят на италианската Демократическа партия Енрико Лета заяви, че ще се оттегли начело на политическата си формация, след като тя претърпя поражение на изборите в Италия, произведени вчера, предаде АНСА.
Лета каза, че няма да се кандидатира за преизбиране на следващия партиен конгрес. Той подчерта, че е задача на новото поколение в партията да състави силна опозиция на правителството, което се очаква да бъде сформирано от десницата, спечелила изборите вчера.
"Днес е тъжен ден за Италия и за Европа. Демократическата партия няма да позволи на Италия да изчезне от сърцето на Европа", заяви Лета.
Вчера десницата в Италия спечели изборите благодарение на "Италиански братя" на Джорджа Мелони, която получи най-много проценти в рамките на тази дясната коалиция. Продължава преброяването на гласовете, но при почти преброени бюлетини дясната коалиция има около 44 процента, а лявата коалиция, сформирана около партията на Лета, има около 26 процента. В рамките на двете коалиции партията на Мелони има съответно около 26 процента, а тази на Лета - около 19 процента.