Бившият италиански премиер Енрико Лета, лидер на левоцентристката Демократическа партия предупреди днес за заплахите, които италианските десни националистически партии представляват за европейската демокрация. Той отправи това предупреждение  във видео на няколко езика. Лета обеща, че неговата партия ще остави Италия в центъра на ЕС, ако спечели предсрочните парламентарни избори на 25 септември, предаде Асошиейтед прес.
Видеото на Лета бе публикувано броени дни след подобно многоезично видео на лидерката на италианската партия "Италиански братя" Джорджа Мелони, която е част от десноцентристка предизборна коалиция. Във видеото си Мелони увери тогава, че ако нейната партия спечели изборите и тя стане премир, това няма да представлява заплаха за демокрацията в Италия и за управлението на европейските средства, отпуснати й за постпандемично икономическо възстановяване. Мелони, чиято партия е дефинирана и като патриотична, и като националистическа, и като крайнодясна, и като суверенистка, и като неофашистка, подчерта, че италианската политическа десница недвусмислено осъжда наследството на фашизма. Символът на партията на Мелони обаче заимства пламък от символа на несъществуваща вече неофашистка партия.
Допитванията показват, че Демократическата партия и "Италиански братя" са с еднакви шансове да спечелят най-много места в парламента, но нито една не може да спечели достатъчно места, за да управлява сама. И докато десницата създаде солидна коалиция, в която освен Мелони, влизат и партиите "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, левицата среща трудности в тази насока. Преди броени дни предизборната сделка на Лета с партията "Ационе" на бившия министър на икономиката Карло Календа се разпадна и сега Календа преговаря за центристка коалиция с "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци, припомня агенцията.
Днес във видеото си Лета подчерта опасностите за европейската солидарност, които представляват ветото и исканията за взимане на единодушни решения на такива десни лидери като унгарския премиер Виктор Орбан, който, както Лета припомни,  е съюзник и приятел на италианската десница. Орбан използва ветото и искането за единодушно приемане на решенията на европейско ниво, когато ставаше дума за европейски санкции срещу Русия и за миграционни въпроси, припомни Лета.
Той припомни още, че десните партии не са подкрепили европейския фонд за постпандемично възстановяване при вот в Европейския парламенти и че италианската десница гласува срещу нового споразумение за сътрудничество между Франция и Италия, което има за цел да задълбочи двустраните връзки до нивото на френско-германските връзки.
"Европа винаги е била част от нашето ДНК, защото ние вярваме, че сътрудничеството между страните и намирането на общи решения е по-добро, отколкото намиране на решения, които са само национални или националистически", каза Лета във видеото си.
То беше на английски, френски и испански, също както и това на Мелони, излъчено преди броени дни.