Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) организират форум на високо равнище в София на тема "МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход", който ще започне от 13:30 ч. днес в "София хотел Балкан", съобщиха от АИКБ.
Форумът ще бъде открит от Васил Велев, председател на УС на АИКБ и Ален Койор, председател на секция "Единен пазар, потребление и производство" (INT), Европейски икономически и социален комитет (ЕИСК).
За участие са поканени Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства, Цъюн Цзо, управляващ директор на Организацията на ООН за промишлено развитие (UNIDO), Дирекция за програми, партньорства и координация на място, и Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията.
За пръв път в България се провежда форум с участието на представители на Европейската комисия, Европейския парламент, ОИСР, Организацията на ООН за промишлено развитие - UNIDO. Ще бъдат обсъдени теми за подпомагане на бизнеса, за преминаването към климатично неутрална икономика.
Обща приоритетна цел на Секцията за единен пазар, производство и потребление (INT) на Европейския икономически и социален комитет и на АИКБ е подготовката на бизнеса за успешна трансформация към неутралност на климата, посочват организаторите на форума. В свят на непрекъснато нарастваща нестабилност на пазара, по-кратък жизнен цикъл и по-голяма комплексност на продуктите, както и на прекъснати глобални вериги за доставки, компаниите трябва да бъдат подкрепяни, за да станат по-гъвкави и да реагират на новите бизнес тенденции.
Необходими са мерки за подобряване на ефективността и ускоряване на иновациите, включително и разработване на нов модел за споделяне, като например споделяне на оборудване или продажба на мощности. Настоящият свят се характеризира с голяма доза несигурност и бързи промени, които е изключително трудно да се предвидят и управляват качествено.
По тези причини секция INT и АИКБ организират съвместното събитие, където да бъдат представени и обсъдени последното становище на INT-секцията на Европейския икономически и социален комитет по темата на форума, както и актуални документи по въпроса, като се вземат предвид предизвикателствата, пред които са изправени МСП, предприятията от социалната икономика, занаятите и свободните професии в световен, европейски и български контекст, както и възможностите, които им се предлагат, ако успешно се адаптират към климатично неутралния свят.
БТА е медиен партньор на форума.