Японската Mazda Motor Corp обмисля прекратяване на производството на автомобили в един от заводите си във Владивосток, Източна Русия, съобщава Reuters, позовавайки се на информация от японския вестник Nikkei.

Японският автомобилен производител, който продаде 30 000 автомобила в Русия миналата година, заяви през март, че износът на части за завода ще приключи и производството ще спре, когато запасите се изчерпят. Той управлява завода с руския автомобилен производител Sollers.

Mazda не е взела решение за прекратяване на продажбите и поддръжката на автомобили в Русия, пише вестникът. Няма и посочена времева рамка за спиране на производството във Владивостокския завод.

Говорител на компанията не бе открит за коментар.

Съперникът на Mazda - Toyota Motor Corp - заяви в петък, че е решил да прекрати производството на автомобили в Русия поради затруднените доставки на ключови материали и части.

Редица фабрики в Русия спряха производството и пуснаха работници в отпуск поради недостиг на високотехнологично оборудване. Заради западните санкции, много международни компании решиха да избягат от Русия.