Ястия, каквито са похапвали в Римската империя, могат да си приготвят русенци, като спазват указанията върху... пощенски картички! Рецепти за морско фрикасе, свинско с праз и дюли или пиле с пикантен сос са отпечатани върху илюстровани картички, от лицевата част на които художникът Огнян Балканджиев е нарисувал карта на Дунавския Лимес в региона в близост до днешен Русе. На картата са посочени местоположенията на древноримските крепости Ятрус, Сексагинта Приста, Трансмариска и Тегра, първите три - достатъчно добре изучени от специалистите, обясни вчера археологът в Историческия музей Деян Драгоев.
500 цветни картички са издадени по проекта „Дунавският Лимес в Североизточна България“, който се изпълнява от РИМ в сътрудничество и с финансиране от Американския научен център в София и фондация „Америка за България“.
Част от римските рецепти вече са приготвяни и пожънаха голям успех на Римския пазар на Сексагинта Приста по време на двете издания на фестивала „Аз, Градът“, каза уредничката в музея Искра Тодорова. Ще използваме картичките в образователните програми с ученици, така посланието ни ще стигне и до техните родители, не всички от които знаят много за римските крепости по Дунав, обясни Драгоев.