Под патронажа на съпругата на Негово Височество владетеля на Шарджа, Шейха Джавахер бинт Мохамед Ал Касими, председател на Върховния съвет по семейни въпроси в Шарджа, седмото издание на Форума на писателките в Обединените арабски емирства (ОАЕ), организиран от Културния и медиен офис на Върховния съвет по семейни въпроси ще бъде открито идния понеделник сутринта, предаде информационната агенция на ОАЕ – УАМ.
В четиридневното събитие от 26 до 29 септември с тема „Литература и изкуствен интелект“ ще участват около 25 писатели и поети от емирствата. Сесиите включват диалектическата връзка между съвременната литература и читателя, а също [образа на] града от емирствата в романите на емирствата.
Салха Габиш, директор на Службата за култура и медии, каза: „По време на предишното си издание и до днес Форумът на писателките на ОАЕ е в крак с много литературни и културни въпроси, които са свързани главно с творби, създадени от жени, както и с  повдигнатите въпроси за връзката на литературата с живота и човека и всички промени, наложени от съвременния живот."
Тя добави: „Няма съмнение, че творчеството не е изолирано от всичко това, а по-скоро отразява образа на текущата реалност, предвиждайки бъдещето с визията, която творецът има, основана на текущия човешки продукт във всички области. Затова избрахме тази година лозунга на литературата и изкуствения интелект, за да зададем въпроса „Може ли изкуственият интелект да служи на литературата и творчеството, особено след като чухме за стихове, съставени от роботи, както каза един от западните поети?“.
(Тази информация се разпространява от БТА по споразумение с агенция УАМ)