Чарлз Абани, постоянен координатор на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) в Гана, казва, че когато става дума за мир, Гана е скъпоценна корона в подрегиона, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Поради това той призова другите страни в подрегиона да подражават на модела за мир на Гана.
Гана е втората най-мирна страна за 2022 г. в 16-членния регион на Субсахарска Африка според Световния индекс за мир.
Абани говори на пресконференция за отбелязването на Международния ден на мира през 2022 г. в Акра.
„Не можем да приемем това за даденост, защото мирът е скъп и пречките пред мира могат да бъдат комплексни“, каза той.
„Нито една институция или човек не може да ги разреши всичките. Насърчаването на мира и безопасността за всички народи е наша колективна отговорност, защото мирът изисква партньорство, постоянно внимание и постоянен ангажимент.“
Ролята на ООН е да подкрепя страната за постигане на нейната визия и приоритети за развитие, следователно ще продължи да подкрепя процеса на укрепване на модела за мир чрез Националния съвет за мир, каза той.
Това е наложително, тъй като страната трябва да се с възникващи вътрешни и външни заплахи.
Събитието беше организирано от Националния съвет за мир в сътрудничество с представителството на ООН в Гана.
Международният ден на мира е установен през 1981 г. от Общото събрание на ООН, за да отбележи и укрепи идеалите за мир както вътре, така и между всички нации и народи като период на ненасилие и прекратяване на огъня.
Националният съвет за мир се стреми да използва съществуващите междуетнически и междурелигиозни връзки на Гана и да насърчава толерантността, единството и по-приобщаващото общество.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)