Германската външна министърка Аналена Бербок иска да превърне подобряването на правата на жените в основен стълб на международната политика, съобщи ДПА.
"Феминистката външна политика не е европейска или западна концепция. Тя е универсална концепция за правата на човека", заяви тя на среща в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Здравето на жените и репродуктивните им права са въпроси от глобално значение, каза Бербок.
Тя ръководеше дискусия в панел и към нея се присъединиха външните министърки на Швеция и Канада Ан Линде и Мелани Жоли, както и техните колеги от Нидерландия, Чили, Либерия и Монголия, посочи Ройтерс.
Държавите изостават, когато става въпрос за здравето на жените и репродуктивните им права, каза Бербок, която е първата жена начело  на германското външно министерство, и е майка на две момичета.
"Ако жените са в безопасност, всички в обществото са в безопасност", каза Бербок, цитирайки един от подходите, залегнали в основата на нейната идея.
И обратното, "ако жените не са в безопасност, никой в страната не е в безопасност", каза тя, посочвайки ситуацията в Иран, който в момента е разтърсен от протести след смъртта на жена в ареста.