Около 200 румънски бизнес лидери, от страната и от диаспората ще участват в „РеПатриотична среща на високо равнище“ (RePatriot Summit) в началото на октомври в североизточната част на Яш и Кишинев (Молдова), за да укрепят мостовете на сътрудничество и популаризация, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
Седмото издание на събитието ще се проведе между 6 и 9 октомври и ще се занимава с двете основни предизвикателства, които оказват влияние върху румънците навсякъде -  войната и кризата - а също ще търси адекватни решения за по-добро бъдеще.
„На предишно издание някой каза, че срещата на върха на репатриотите е нещо като Давос само за румънците. Искаме всяко село в Румъния да бъде Давос поне веднъж годишно, когато синовете на селото се завърнат у дома. Дори ако нашето място е по целия свят и там, където е сърцето на всеки, е важно да бъдеш постоянно свързан с родината. След Букурещ, Брашов, Алба Юлия, Сучава, Сфънту Георге, дойде време Яш и Кишинев да бъдат домакини за нашите годишна среща. Тазгодишната среща на върха ще бъде специална възможност да съобщим нашите решения - какво правим и какво искаме да постигнем заедно с централната и местната администрация, с лидерите на румънското общество като цяло“, казва инициаторът на РеПатриот Мариус Бостан в прессъобщение.
Според програмата вечерта на 7 октомври ще се проведе „Гала на 100-те най-добри румънци-репатриоти навсякъде“, която ще привлече вниманието на обществеността към още 100 изключителни румънци от чужбина, които ще извадят на показ нови румънски ценности.
По време на тазгодишната гала 100 румънци, които са се отличили в 10 ключови области, ще бъдат представени и аплодирани, както и хора от диаспората, които последователно избират да се включат с увереност и отдаденост в икономическото, културно и социално развитие на Румъния.
Румънци от цял ​​свят са поканени да се запознаят с възможностите за бизнес и развитие, които им предлагат Румъния и Република Молдова. Те са насърчени да действат, за да променят по-добре съдбата си и на всеки един от тези, които вярват и инвестират.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)