Камбоджа е в процес на подаване на придружаваща документация за регистриране на Бокатор - камбоджанско древно бойно изкуство, и нум банчок - традиционна кхмерска оризова юфка, в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, предаде АКП за БТА. На подобен процес подлежат и други елементи от нематериалното и материалното наследство на страната.
Лонг Бона Сириват, държавен секретар и говорител на министерството на културата и изкуствата, съобщи за тази подготовка на пресконференция, организирана от офиса на министерския говорител на Кралство Камбоджа. Пресконференцията се проведе вчера в Пномпен.
Празниците на водата и археологическият обект Кохкер са следващите обекти, които са в камбоджанския списък за присъединяване, добави държавният секретар.
Той каза, че министерството обмисля също добавянето на още обекти на културното наследство като храмовите комплекси Бантеай Чхмар, Ангкор Борей, Пном Да, Бенг Меалеа, Преах Кхан Кампонг и националния парк Кулен. Планът е и те да бъдат включени в заявката за регистрация.
Обмисля се и включването на курорта Удонг, музея на геноцида „Туол сленг“, терена за екзекуции „Чънг ек“ и бившия център за задържане „M-13“.
До момента Камбоджа е регистрирала в списъка на световното наследство археологическия обект Ангкор, кралския танцов ансамбъл Преах Ангкор, кхмерския театър на сенките Лакхон Сбек Том, храмът от 11-ти век Преах Вихеар, развлекателната игра дърпане на въже Теанх прот, камбоджанска двуструнна китара с дълъг гриф, храмовия комплекс Самбор Прей Кук и кхмерски театър с маски.
(Новина, избрана от камбоджанската агенция АКП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)