Председателят на парламента на Черна гора Даниела Джурович върна на президента Мило Джуканович искането за свикване на извънредно заседание на Скупщината, на което да се обсъди съкращаването на мандата на парламента, съобщи черногорската национална телевизия.
Причината за връщането на президентската инициатива е, че тя не е законово коректна. В мотивите се посочва, че е допусната процедурна грешка, тъй като президентът на Черна гора не е внесъл проекторешение, което да бъде гласувано.
На това обърна внимание вчера Славен Радунович, председател на парламентарната група на Демократическия фронт (ДФ).
"Досега предлагащите са прилагали и решение, за което да се гласува. Затова смятаме, че искането трябва да се поднови, така че да бъде изрядно", каза той вчера.
На 19 септември политическите партии, които спечелиха изборите в Черна гора на 30 август 2020 г., номинираха Миодраг Лекич за нов премиер, като изпратиха писмо до Джуканович с предложение да даде мандат на Лекич да състави правителство. Джуканович нарече "невъзможно" даването на мандата на Лекич за съставяне на правителство и предложи намаляване на мандата на настоящия парламент, което би открило възможност за провеждане на предсрочни парламентарни избори.
В отговор Скупщината започва процедура за оставката на президента, като посочи, че Джуканович е нарушил конституцията. Документът за започване на процедурата по оставка е подписан от 41 депутати, които представляват на практика парламентарно мнозинство.