Северна Ирландия извади от националния отбор опитния нападател Кайл Лафърти, след като се появи видео в социалните медии, показващо как ветеранът използва религиозна обида срещу Селтик.
Ирландската футболна асоциация (ИФА) обяви, че е "запозната с разпространяващ се в социалните медии видеоклип, за който се знае, че шотландският клуб на Лафърти разследва. Няколко дни по-рано Килмарнък обяви, че "намира всички форми на дискриминационно поведение за напълно неприемливи".
Видеото показна как 35-годишният футболист позира за снимка с фен, който след това изразява подкрепата си за отбора на Селтик, който традиционно се смята за отбора на граждани с католическо вероизповедание. Лафърти е чут да казва "fenian b******", след като е бил подмамен да позира с човек от публиката, след снимката извикал "Само Селтик!". Фениън е термин, използван от ирландските католически братства, основно в Северна Америка, но също така в Северна Ирландия по този начин наричат оскърбително католическото малцинство.
Лафърти пък, който в Шотландия е играл и за големия съперник на Селтик – Рейнджърс, веднага след това е чут да използва ругатни и унизителни думи за католиците и ирландски националисти. 
Северна Ирландия приема Косово в събота в среща от турнира на УЕФА Лига на Нациите, а във вторник гостува на Гърция във Волос. В британската територия от шест графства в северната част на остров Ирландия враждата между католици и протестанти бушуваше повече от век, преди да бъде подписано споразумението от 1998-а година, наречено "Good Friday Agreement".