Латвийската състезателката по художествена гимнастика Елисавета Полстяная получи забрана да се състезава за тази държава заради нежеланието й да се откаже от руското си гражданство, съобщи агенция ТАСС. Поради тази причина гимнастичката отпада от състава на Латвия за предстоящото Световно първенство в София.
„Имам двойно гражданство. Родена съм в Латвия, но съм живяла и тренирала в Русия“, обясни Полстяная.
„От 2018 година съм и гражданин на Латвия и  от същата година играя за националния отбор на страната. Но във връзка със събитията, които сега се случват в света, през февруари ми беше поставено условие да спра да тренирам в Русия и от март вече тренирам в Латвия с без моя личен треньор“, разказа още състезателката по художествена гимнастика.
„През юли пътувах до Москва за няколко дни, а преди седмица се върнах в Латвия, за да започна подготовка за Световното първенство. Когато пристигнах, Латвийският олимпийски комитет ми постави конкретно условие или да се откажа от руското гражданство, или повече няма да мога да представя Латвия на международни състезания, тъй като имам паспорт на руски гражданин“, добави тя.
„Не мога да направя избор, защото имам семейство и приятели в Русия. Отказът от руско гражданство е невъзможен за мен. Много съжалявам, защото според мен направих много за Латвия“, каза още 19-годишната Елисавета Полстяная.