Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще завърши сезон 2022 с концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и гост солист, който ще бъде един от призьорите на конкурса за цигулари „Фриц Крайслер“ във Виена, който се провежда в момента, съобщават от пресслужбата на събитието.
Засега името на изпълнителя не е известно. Той ще пристигне във Варна за концерта на 7 октомври заедно с артистичния директор на „Варненско лято” Марио Хосен, който е член на журито на конкурса във Виена, заедно с Жан-Жак Канторов, Дмитрий Ситковецки, Сергей Хачатрян, Игор Групман, Сергей Крилов, Бенямин Шмит, Тянг Ва.
Тази година Международният конкурс отбелязва 60-годишнината от смъртта на Фриц Крайслер, който е осигурявал награда всяка година преди 1938-а на най-добрия студент по цигулка във Виенската музикална академия. През 1979 г. конкурсът става международен и привлича изпълнители до 30-годишна възраст от всички страни. Провежда се на всеки четири години. 
Тази година в конкурса кандидатстват 235 цигулари от 40 страни. Победителят ще стане известен на 25 септември, а днес в Брамсовата зала на Мюзикферайн журито ще слуша шестимата финалисти, които ще се състезават за наградите от пет до двадесет хиляди евро. 
Един от тези лауреати ще пристигне във Варна за заключителния концерт на Международния музикален фестивал. Произведението, което той ще изпълни, също ще стане известно в последния момент, уточняват от екипа на „Варненско лято“. Във Фестивалния и конгресен център под палката на маестро Марк Кадин радиосимфониците ще свирят Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак.
Международният музикален фестивал „Варненско лято“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна. БТА е медиен партньор на събитието.