Дипломатическият институт към министъра на външните работи проведе в МВнР първия модул на въвеждащия семинар за новопристигнали чуждестранни дипломати в България. Това е второ издание на на семинара, съобщиха от Дипломатическия институт.
Събитието беше открито от директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова и постоянния секретар на МВнР посланик Иван Кондов. В своето приветствие към дипломатите посланик Кондов пожела бърза адаптация и успешна работа в България. Семинарът е отлична възможност да се разбере повече за външнополитическите, икономическите, социалните и културните специфики на страната ни, каза той. 
Общо 18 чуждестранни дипломати от посолствата на Албания, Аржентина, Белгия, Германия, Дания, Египет, Израел, Ирак, Испания, Италия, Казахстан, Португалия, Румъния, САЩ, Саудитска Арабия, Република Северна Македония, Хърватия и Япония участваха в първия модул на семинара. 
Програмата на първия модул беше посветена на историята на модерната българска държава и съвременна външна политика на България. 
Лектори в модула бяха доц. д-р Наум Кайчев от Историческия факултет на Софийския университет, Ирена Димитрова, посланик за специални поръчения за изграждане на устойчивост в МВнР и посланик Емил Ялнъзов, директор на дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“ в МВнР. Дипломатите се запознаха с историята на българската държава от 1878 г. до днес, както и с основните приоритети на съвременната българска външна политика. Модулът разгледа и изграждането на устойчивост в актуалната среда на сигурност в рамките на ЕС и НАТО.
Денят завърши с лекция на Михаил Марковски, председател на Асоциацията на сомелиерите в България. Той запозна чуждестранните дипломати с основните лозарски региони и сортове вина в България. 
Семинарът се провежда за втора поредна година в програмата на Дипломатическия институт. Ще се проведат още три модула, които ще разгледат икономиката, енергетиката, търговията и туризма. Ще бъдат включени и теми за медии, гражданско общество, култура и традиции. 
Основната цел на семинара е да даде на новопристигналите чуждестранни дипломати в София комплексна представа за съвременната българска държава и нейните политики.  Успоредно с това семинарът създава мрежа за работни контакти и сътрудничество.