Деца ще опознаят живота на египетския лешояд чрез поредица от занимания, които ще се състоят в късния следобед в Лапидариумa на Русенския исторически музей. Това каза пред БТА уредникът от отдел "Природа" към музея в крайдунавския град Красимир Киров. 
Поводът е Международният ден на лешояда. Програмата включва ателиета, в които децата ще изработват маска с образа на египетски лешояд, макет на птицата. Ще се включат и в интерактивни предизвикателства - "Лешоядобол", "Одисеята на египетския лешояд", ще редят пъзели.
Ще бъде представено и помагало "Миграцията -  великото пътешествие на прелетните птици. Дневни грабливи птици - лешояди и същински хищници"
Киров обяснява, че лешоядите са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората. В миналото в България са гнездили четири вида лешояди - брадат, черен, белоглав и египетски. 
По думите на Киров днес за възстановяване на брадатия лешояд работят няколко неправителствени организации.Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80 процента. 
"В природен парк "Русенски Лом" гнезди една двойка египетски лешояд", каза Киров. 
Според него основните заплахи за този вид птица са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията й, безпокойство и бракониерство. Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си. През последните години усилията обхващат целия миграционен път на египетския лешояд - от Балканите, през Близкия изток, до Африка. 
Инициативата по повод на Международния ден на лешояда се организира в партньорство с Българското дружество за защита на птиците. Събитието е част от проект "Нова надежда за египетския лешояд" и проект "ПрилеПтици - нашите летящи приятели" на сдружение "Приятели на музея" по общинската програма "Култура".